Odroni na putu u mjestu Žujića Gradina na području opštine Novi Grad, koje je najveće oštećenje uzrokovano majskim poplavama, biće uskoro sanirani, tvrde iz loklane vlasti.

Mještani Novog Grada, koji putuju putem od Svodne do Brezika, obratili su se redakciji Srpskainfo kako bi skrenuli pažnju na ovaj odron.

– Nije lako vozačima da prođu tim putem jer je jedna strana asfalta potpuno nestala. Ima i onih koji strahuju za svoju bezbjednost kada tuda prolaze jer je ispod puta provalija. Taj odron je označen žutom trakom, koja upozorava na oprez. Pitamo se zašto ni nakon dva mjeseca od poplava nije saniran ovaj odron – kaže jedan od mještana.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača ističe da nadležni nisu zaboravili na ovaj odron.

– Opštinska uprava je već pokrenula rješavanje tog problema. Naša ideja je da tu trasu puta pomjerimo u brdo. Obavili smo razgovor sa vlasnikom zemlje preko koje bi trebalo da ide put. Međutim, ostalo je da se obavi ostavinska rasprava za tu zemlju koju su nasljedila braća, pa će nakon toga opština da kupi zemlju – objašnjava Drljača.

Dodaje da opština ima novac za rješavanje ovog putnog pravca te da je u četvrtak ovim putnim pravcem prošao i greder kako bi se poboljšalo njegovo stanje. Navodi da Novi Grad očekuju pomoć Vlade RS u saniranju svih šteta koje su uzrokovale proljećne poplave i velika količina padavina.

– Podaci o šteti na objektima i infrastrukturi su poznati, ali povećava se šteta u poljoprivredi. Još uvijek nam stižu prijave o štetama u poljoprivredi. Kada ljudi vide Komisiju za procjenu štete kod komšije onda se i oni prijavljuju za procjenu – kaže Drljača i dodaje da zato nije bio ni ograničen rok za prijavu šteta.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Navodi da je na infrastrukturi zabilježeno 20 klizišta i 46 oštećenja puteva te dvije regulacije potoka.

– Imamo 62 zahtjeva zbog šteta na stambenim, poslovnim i pomoćnim objektima. Građevinska šteta na objektima iznosi 56.942 KM, a na opremi 36.724 KM – kaže Drljača.

Prije dva mjeseca na teren su izašle tri komisije za popis štete, koju su napravile bujične vode i poplave u maju.

Tada je Drljača objasnio da jedna komisija popisuje štetu na infrastrukturi, jer je većina od 500 kilometara makadamskih puteva bila oštećena. Druga komisija je popisavala štetu nastalu na poplavljenim stambenim i pomoćnim objektima, a treća u poljoprivredi.

Za opštinu Novi Grad je iz Fonda solidarnosti RS odobreno 100.000 KM kako bi se sanirale štete od poplava. Drljača je naveo da će ovaj novac biti utrošen za sanciju odrona koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja.

Zbog velike količine padavina 12. maja ove godine Novi Grad su počele da plave bujice, a potom su se izlile i rijeke Una, Sana, Japra i Vojskova.

Pomoć Ministarstva poljoprivrede

Tokom ovog mjeseca načelnik Novog Grada, Miroslav Drljača, razgovarao je sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisom Pašalićem.

– Dobili smo obećanja da će Ministarstvo pomoći u sanaciji štete. Kako je objašnjeno, prioritet će biti sanacija štete u oblasti infrastrukture, zatim na stambenim i drugim objektima i nakon toga na poljoprivrednim usjevima – izjavio je Drljača.

Dodao je da je s Pašalićem razgovarao i o rekonstrukciji prepumpne stanice u Novom Gradu, koja je osnov odbrane od podzemnih voda kod visokih vodostaja.

Srpskainfo