Prijedorske mjesne zajednice uputile su lani 721 zahtjev za rješavanje pitanja od interesa za stanovnike, što je za 26,04 odsto više nego prethodne godine, navedeno je u informaciji o radu savjeta mjesnih zajednica u 2018. godini.
Najveći broj zahtjeva upućen je gradskom Odjeljenju za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove /384 ili za 46,56 odsto više u odnosu na prethodnu godinu/, gradonačelniku /156 ili za 5,4 odsto više nego u prethodnoj godini/, a slijede “Elektrodistribucija”, Centar za socijalni rad, “Komunalne usluge”, “Vodovod”, rudnik “Arselor Mital Prijedor, nevladine organizacije, te inspekcije i komunalna policija.

“Najviše zahtjeva uputio je Savjet mjesne zajednice Kozarac – 44, zatim Rakelići 34, Omarska 33, Kozaruša 31 i Brezičani 28”, navedeno je u informaciji.

Na teritoriji grada Prijedora formirano je 49 mjesnih zajednica čiji savjeti broje ukupno 307 članova. Održano je 225 sjednica savjeta na kojima je razmatrano 1.215 različitih pitanja.

“Savjeti mjesnih zajednica su na razne javne pozive uputili 61 projekat, a svi se odnose na rješavanja pitanja infrastrukture”, navedeno je u informaciji.

U 31 mjesnoj zajednici sjednicama je prisustvovalo više od 70 odsto članova Savjeta, a kod 18 manje od 70 odsto, dok loš odziv, na granici obezbjeđenja kvoruma potrebnog za odlučivanje, nije zabilježen ni kod jedne mjesne zajednice.

U Odsjeku za mjesne zajednice grada Prijedora ocjenjuju da je potrebno aktivnije učešće članova savjeta mjesnih zajednica u pripremi budžeta grada, što se pokazalo djelotvornim i na usvajanju prvog ovogodišnjeg rebalansa budžeta u koji su uvršteni projekti nekoliko mjesnih zajednica nakon što su ih predstavnici tih zajednica predočili na javnoj raspravi.

“Potrebno je razvijati praksu zajedničkog finansiranja izgradnje objekata infrastrukture u partnerskom odnosu 60 odsto stanovnici mjesne zajednice i 40 odsto grad. Kao rezultat takvog rada asfaltirano je 8.245 metara ulica i puteva u Kozarcu, Kamičanima, Gomjenici, Rasavcima, Hambarinama i Trnopolju”, preporučeno je u informaciji.

U informaciji je istaknuto da su mjesne zajednice Kozarac, Kamičani, Trnopolje i Kozaruša inicijativom svojih savjeta vlastitim sredstvima asfaltirale 1.459 metara ulica i puteva.

“Sufinansiranjem projekta i učešćem u javnom pozivu mjesna zajednica Trnopolje je asfaltirala dva kilometra puta Elezi-Hodžići gdje su građani i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica učestvovali sa po 30 odsto, a grad sa 40 odsto”, dodato je u informaciji.

U informaciji je ukazano da je neophodna i bolja komunikacija između organizacionih jedinica gradske uprave i savjeta mjesnih zajednica, a neaktivni članovi savjeta treba da ustupe svoje mjesto narednom kandidatu sa izborne liste.

“Potrebno je raditi na stvaranju mogućnosti da bar predsjednicima savjeta mjesnih zajednica bude obezbijeđena simbolična naknada za njihov rad i angažovanje u radu mjesne zajednice, budući da se sve aktivnosti u mjesnoj zajednici obavljaju na volonterskoj osnovi”, navedeno je u informaciji.

Na posljednjem zasijedanju Skupštine grada Prijedora, održanom u srijedu, 17. jula, odbornik Brane Radinović predložio je da se odbornici odreknu polovine svojih naknada u korist predsjednika savjeta mjesnih zajednica, ali rukovodstvo lokalnog parlamenta nije zatražilo izjašnjavanje odbornika o ovom prijedlogu.