Kao posljedica odugovlačenja formiranja novog Savjeta ministara može se desiti da postojeći saziv iskoristi “rupe” u zakonu, i produži mandat direktorima većeg broja agencija, među kojima su i kadrovi SDS-a i PDP-a. Postoji i preporuka Agencije za državnu službu da se to uradi bez javnog konkursa. Poslanici i delegati SNSD-a u oba Doma naroda PS BiH smatraju da je nedopustivo da se ukida institucija konkursa i najavljuju da će, eventualno produženja mandata, osporiti sudskim putem.

Produženje mandata bez javnog konkursa praktično znači da se direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandar Golijanin, zatim prvi čovjek Agencije za promociju stranih ulaganja Gordan Milinić i direktor i zamjenik direktora Agencije za statistiku Velemir Јukić i Miljan Popić, mogu nadati da će i nakon decembra kada im ističe mandatni period, ostati u dobro plaćenim foteljama

– U slučaju isticanja mandata rukovodećim službenicima, Savjet ministara ima mogućnost da razmorti ponovnu dodjelu mandata bez javnog konkursa na osnovu pozitivne ocjene rada, a što je izričito propisano članom 34. Zakona o državnim službenicima u institicujama BiH – naveli su iz Agencije.

Ipak,u citiranom članu uopšte se ne spominje “isticanje mandata” niti “izričito” navode postupci Savjeta ministara. U Zakon jeste ugrađena odredba o pozitivnom ocjenjivanju što, svakako, raduje direktore i zamjenike kojima ističe mandat, s obzirom na to da je teško očekivati da će ih loše ocijeniti oni koji su ih imenovali kao stranačke poslušnike.

– Ne bi trebalo da koriste samo pojedine članovi zakona koji u tom trenutku pogoduju nekoj političkoj partiji. Naime, isti taj zakon propisuje i mogućnost razrješenja državnih službenika ukoliko dva puta dobiju negativnu ocjenu – kaže Ana Lučić, portparolka Centra civilnih inicijativa.

Nikada se nije desilo, a teško da će se i desiti da Savjet ministara razriješi nekog direktora zbog lošeg rada. U prilog tome i podatak da je od skoro 2.200 službenika u bh. administraciji, prošle godine samo jedan ocijenjen negativnom ocjenom, a svi ostali, uključujući i rukovodioce kojima uskoro ističe mandat, vrednovani su kao uspješni.

– Potpuno je neobično da Agencija za državnu službu prepuručuje Savjetu ministara da produži iznova mandate ljudima koji tamo sjede. Prvo, to je institucija koja nema pravo da ukida instituciju konkursa, drugo što je to naloženo Agenciji da uradi i treće to nema smisla – navodi Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda PS BiH.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkog domu PS BiH ističe da se eventualna produženja mandata moraju osporiti sudskim putem.

Savjet ministara još nije razmatrao prijedloge o produženju mandata direktorima u zajedničkim institucijama BiH. Kada je riječ o kadrovima iz Srpske, do kraja godine mandat ističe direktorima i zamjenicima direktora četiri agencije. Konkurs je do sada raspisan samo za direktora SIPA.

RTRS