Manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja”, koja se danas i sutra održava na Malom trgu u Prijedoru, okupila je 36 izlagača iz prijedorske regije.
Izložbeno-prodajna etno-manifestacija okuplja stvaraoce narodnih rukotvorina, članove kulturno-umjetničkih društava, udruženja žena, etno-radionica i drugih organizacija i lica koja se bave izradom rukotvorina i zajedničkim nastupom predstavljaju autentičnost regije kroz umjetnost, običaje, stare zanate, odjevne predmete, znanje i umijeće, etno-dizajn i muzičke instrumente.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš poželio je učesnicima uspješan nastup.

“Nadam se da će građani i posjetioci biti zadovoljni izloženim. Nadam se i da će stručna komisija, koja će odabrati najbolje, imati težak zadatak”, rekao je Miljuš, proglašavajući manifestaciju otvorenom.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić rekla je da će stručna komisija izabrati najoriginalnije eksponate i najljepše uređen štand. Ona je navela da su predviđene novčane nagrade od 250 KM, 150 KM i 100 KM za tri najbolje plasirana eksponata, a 100 KM za najuređeniji štand.

Na svečanosti otvaranja nastupili su folklorni ansambl Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ “Kozara” iz Kozarca i muška pjevačka grupa Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Svečano zatvaranje najavljeno je za sutra u 19.00 časova uz nastup tamburaškog orkestra KUD-a “Milan Egić”, a predstaviće se i Sovjet dragotinjske kneževine i knez, kao i vitezovi Udruženja građana “Rusag”, kada će uslijediti i proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Posjetiocima će tada biti predstavljena Zlatna džezva iz Ginisove knjige rekorda uz degustaciju kafe. Najveća džezva na svijetu zapremine je 650 litara i daje oko 8.000 fildžana kafe, a za jedno punjenje potrebno je oko 65 kilograma kafe. Nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.

Trinaeste “Zlatne ruke Potkozarja” grad Prijedor i prijedorska Turistička organizacija organizuju u okviru Prijedorskog ljeta kulture 2019.

Video: Kozarski