U Prijedoru će danas i sutra biti održana izložbeno-prodajna etno-manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja”.
Prijavljeno je pet udruženja, četiri radionice i 28 pojedinaca.

Manifestacija okuplja stvaraoce narodnih rukotvorina, članove kulturno-umjetničkih društava /KUD/, udruženja žena, etno-radionica i drugih organizacija i lica koja se bave izradom rukotvorina i koja zajedničkim nastupom predstavljaju autentičnost regije kroz umjetnost, običaje, stare zanate, odjevne predmete, znanje i umijeće, etno-dizajn i muzičke instrumente.

Svečano otvaranje manifestacije najavljeno za 10.00 časova uz nastup KUD-a “Kozara” iz Kozarca i Udruženja za očuvanje tradicije naroda i nacionalnih manjina Prijedor.

Svečano zatvaranje najavljeno je sutra u 19.00 časova, uz nastup tamburaškog orkestra KUD-a “Milan Egić”, a predstaviće se i Sovjet dragotinjske kneževine i knez, kao i vitezovi Udruženja građana “Rusag”, nakon čega će uslijediti proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Tročlana komisija ocjenjivaće eksponate i štandove – prva tri odabrana eksponata biće nagrađena novčano /150 KM, 100 KM i 50 KM/, a najljepše uređen štand osvojiće 100 KM.

Štandovi će oba dana raditi od 8.00 do 19.00 časova.

Posjetiocima će sutra biti predstavljena zlatna džezva iz Ginisove knjige rekorda uz degustaciju kafe. Najveća džezva na svijetu ima zapreminu od 650 litara i daje oko 8.000 fildžana kafe, a za jedno punjenje potrebno je oko 65 kilograma kafe. Nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.

Trinaeste “Zlatne ruke Potkozarja” grad Prijedor i gradska Turistička organizacija organizuju u okviru “Prijedorskog ljeta kulture 2019”.