Javno komunalno preduzeće „Komunalne usluge“ iz Prijedora godinama stanovnike grada na Sani izlaže najgorim zarazama jer iz kamiona kojima odvoze otpad curi tečnost koja ostaje na javnim površinama.

Redakciji Srpskainfo obratili su se mještani prigradskih naselja, koji tvrde da strahuju za svoje zdravlje.

– Otpad se odvozi jednom sedmično i svaki put iz kamiona iscuri tečnost u kojoj su ostaci mesa, razne hrane i hemikalija. Smrad je nepodnošljiv. Neki od mještana odmah peru ulice, ali pitanje je koliko kvalitetno mogu da uklone tu otpadnu vodu – priča jedan od mještana.

Dodaje da tečnost curi ispred svake kuće kada se kamion zaustavi da pokupi otpad.

– Ljudi moraju proći ulicom i logično je da na obući u svoja dvorišta i u svoje kuće unose tragove iz otpada. Najgore je što se i djeca igraju po ulicama pa direktno dolaze u kontakt sa tom tečnošću – kaže on.

Nemar ili dotrajali dihtunzi?

Direktor preduzeća Komunalne usluge Dujo Milanko uvjerava da je jedan kamion bio neispravan i da ga više ne koriste.

– U kamionima ima klaoničkog otpada koji smrdi, ali i lubenice. Sav otpad se presa u kamionu i ako ima neka šupljina ili ako je pokvaren dihtung na dogradnji kamiona onda curi tečnost iz kamiona – objašnjava Milanko.

Dodaje da novi dihtung nije skup, ali da ih je ponekad teško kupiti za kamione koji su stari preko 30 godina. Naveo je da su im ove sedmice donirana dva kamiona iz Danske.

Međutim, Prijedorčani tvrde da voda curi iz svih, pa tako i kamiona mlađih od 30 godina, te da u njihova naselja ne dolazi uvijek isti kamion. Takođe, i na dan kada je Milanko izjavio da neispravni kamion nije u funkciji, kažu mještani, upravo tim kamionom je skupljan otpad po gradu.

(Ne)moć nadležnih da zaštite stanovništvo

Šef Odsjeka Komunalne policije grada Prijedora Darko Avramov kaže da su se građani žalili da na javnim površinama ostaje tečnost iz otpada.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Nakon telefonskih poziva građana mi pozivamo „Komunalne usluge“ i oni šalju cisterne koje peru ulice – priča Avramov.

Smatra da je rješenje u nabavci novih kamiona te da novčane kazne ne bi imale velikog uticaja.

– Možemo „Komunalno preduzeće“ novčano kazniti, ali najniža kazna je 50 KM, a ako se plati odmah to bi bilo 25 KM. To ne bi značajno uticalo na preduzeće da kupi nove kamione – kaže Avramov.

Odlukom o komunalnom redu grada Prijedora propisano je da u saobraćaju ne smiju da učestvuju vozila koja prljaju javne površine i da moraju biti ispravna kako se iz njih ne bi prosipao sadržaj koji prevoze.

Definisane su i kazne tako da bi direktor „Komunalnih usluga“ za svaki prekršaj mogao da bude kažnjen od 50 do 300 KM, a preduzeće „Komunalne usluge“ od 500 do 3.000 KM.

“Vrebaju crijevni paraziti, hepatitis, tifus, tuberkuloza…”

Specijalista higijene i zdravstvene ekologije Instituta za javno zdravstvo RS, Dušanka Danojević, objašnjava da se mikrobiološki rizici otpada iz domaćinstava vezuju za opasnosti koje su u vezi s dokazanim prisustvom brojnih uzročnika zaraznih bolesti.

– Počevši od infektivnog hepatitisa, tuberkuloze, trbušnog tifusa, paratifusa i dizenterije, pa do stafilokoka, streptokoka i drugih patogena – navodi ona.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

po ulicama ostaje voda iz otpada

Dodaje da nesanitarno i nehigijensko uklanjanje čvrstih otpadnih materija iz domaćinstava može uzrokovati trajno zagađenje dijela zemljišta u naselju ili na periferiji naselja.

– Produkti raspadanja mogu zagaditi vodu za piće i dovesti do epidemija. U naseljima gdje uklanjanje i odvoz otpadnih materija nije adekvatno i na higijenski način riješen, moguće su povremene ili češće epidemije crijevnih zaraznih oboljenja, a zaraza crijevnim parazitima je veoma velika – ističe doktorka Danojević.

Navodi da su vode iz smeća naročito opasni zagađivači, jer odlaze u okolinu i zagađuju podzemne vode, koje su najznačajniji izvori vode za piće.

Pojačati preventivne mjere

Doktorka Dušanka Danojević objašnjava da se infekcijama stanovnici mogu zaraziti direktno prljavim i inficiranim rukama i odjećom,  kao i udisanjem prašine koja sadrži veliki broj bakterija.

– Indirektan put prenosa infekcije nastaje ako se uzročnici bolesti prenose insektima i glodarima, ili preko inficiranih namirnica i zagađene vode za piće i zaraženih predmeta – kaže ona.

Stanovništvo savjetuje da obuću izuvaju i čiste prije ulaska u stan ili kuću, pojačaju preventivne mjere čišćenja, koriste namjenske kese za otpad, jer su čvršće od običnih, te odvajaju sekundarni od organskog otpada.

Srpskainfo