Tradicionalnim zborom u Milića Gaju kod Kozarske Dubice obilježena je 78. godišnjica ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, koja se obilježava 27. jula. Brojne delegacije položile su vijence na Partizanskom groblju u Knežici, a centralnoj manifestaciji prisustvovali su učesnici i poštovaoci Narodno-oslobodilačke borbe, kao i zvaničnici.

Ustanak 27. jula 1941. godine, bio je početak borbe za slobodu i opstanak u okviru Narodno -oslobodilačke borbe, u kojoj je nemjerljiv doprinos dao narod Kozare i Potkozarja, poručili su iz SUBNOR-a ističući da je to jedan od najznačajnijih datuma naroda Knešpolja.

– Na Kozari je bilo jedan na deset, deset na jednog, kao i u dolini Sutjeske i zbog toga  vam kažem da je jedna zahvalnost našim borcima, našim junacima da tako kažem. Eto, i moja malenkost je učesnik tog NOR-a – kaže Rade Džajić, potpredsjednik SUBNOR-a Republike Srpske.

Herojski podvizi naroda Kozare i Potkozarja, nikada ne smiju biti zaboravljeni. Istina o stradanjima, mora se prenositi s koljena na koljeno.

Petar Đokoć i Duško Milunović polažu vijence

Petar Đokoć i Duško Milunović polažu vijence

– Nadam se da će u budućnosti mlađi naraštaji znati cijeniti šta se dešavalo i kakve su se tragedije dešavale našim narodima na ovim našim prostorima. Često puta to ponavljaju ljudi koji ne znaju svoju prošlost i ne znaju da koračaju u svoju budućnost i upravo se to nama i dešava. Zamalo smo izbjegli katastrofu devedesetih godina kada se raspadala bivša država Јugoslavija – priča Radenko Reljić, načelnik Opštine Kozarska Dubica.

Ustanak je bio početak borbe protiv fašizma i njegovog najmonstruoznijeg oblika, hrvatskog ustaštva.

– Ovdje su i u borbama izginuli brojni antifašisti, partizani iz Narodno-oslobodilačkog pokreta, ali isto tako masovno je stradalo stanovništvo nad kojim su izvršeni pokolji tako da blizina Јasenovca je učinila to da su ovi krajevi najvećim dijelom civilnog stanovništva stradali. Veoma je značajno da gajimo tradicije antifašizma, da se sjećamo naših predaka, kako i mi ne bi bili zaboravljeni – riječi su Duška Milunovića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Brojne delegacije položile su vijence na Partizansko groblje u Knežici, a u Milića Gaju, organizovan je tradicionalni narodni zbor.

RTRS