Najave da bi novi Savjet ministara BiH mogao biti sastavljen uz podršku Srpske demokratske stranke, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović vidi kao pristanak SDS-a da učestvuje u programima približavanja Bosne i Hercegovine NATO savezu. Istovremeno iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, koja je već viđena u svim kombinacijama za formiranje nove vlasti, poručuju da novog Savjeta ministara sigurno neće biti prije jeseni.

vjerenje da je SDS spreman da učestvuje u programima približavanja BiH NATO savezu, predsjednica Republike Srpske i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović objašnjava uslovom koji SDA postavlja u svim pregovorima o Savjetu ministara.

– Ako vi govorite da je to uslov uslova, majka svih uslova, da morate aktivirati MAP, pošaljete godišnji nacionalni izvještaj onda ako ste to s nekim dogovorili to znači da je taj neko to prihvatio i mi u političkom smislu kažemo da je to u red – ističe Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Cvijanovićeva podsjeća da MAP, na kojem insistira SDA, nije uslov za približavanje Evropskoj uniji i ističe da sve partije treba da poštuju Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

– Ne mislim da je to suštinsko pitanje, ali u Sarajevu su priču o NATO-u učinili suštinskim jer su znali da postoji Rezolucija Narodne skupštine. Namjerno su birali pitanje koje im daje komoditet da što duže odgađaju formiranje vlasti i da kažu Skupština je rekla jedno, mi tražimo nešto drugo. Pa vi samo odlučite između Skupštine i potrebe poštovanja izborne volje građana – dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović kaže da štetu, od neformiranja legitimnog Savjeta ministara, trpe i Republika Srpska i ostali u BiH.
Podsjeća da institucije Srpske formirane na bazi izborne volje ne mogu da realzuju brojne programe za koje je neophodna saglasnost sa nivoa BiH.

– To nije sreća ni za one koji to koče. Mala grupa ljudi ne dozvoljava da se vlast konstituiše onako kako to definiše Izborni zakon. Volja građana se mora poštovati i biti iskazana kroz formiranje vlasti – tvrdi Čubrilović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, uzrok odugovlačenja vidi u Kongresu na kojem će SDA birati novo rukovodstvo.

– Јa lično mislim, uz ovo naše dopisivanje ovih dana i za ovu županiju i federalnu Vladu i Savjet ministara da se ništa spektakularno neće deševati prije 14. septembra. To mi je jasno i otvoreno ovo govorim. Pretpostavljam da znate zašto 14. septembar ističem – riječi su Dragana Čovića.

Najave da bi nova vlast mogla biti sastavljena bez SNSD-a koji je dobio najveći broj glasova birača, član Predsjedništva te stranke Staša Košarac za portal Vijesti.ba tumači kao upliv dijela međunarodne zajednice u odlučivanje.
Stranci su, kaže, strateški planeri a predsjednici SDS-a i SDA-a Mirko Šarović i Bakir Izetbegović izvođači radova u tom poduhvatu.

RTRS