Tajni plan SDA, nakon jučerašnjih zaključaka Glavnog odbora ove stranke, postao je javan. SNSD i HDZ optužuju za neformiranje vlasti, žele multietničku BiH, po njihovoj volji, dok OHR pozivaju da nametne zakon o zabrani negiranja genocida. U SNSD-u odgovaraju da ofanziva na Republiku Srpsku neće proći. Poruku SDA poslao je i HDZ!

Sedam dana nakon rotacije u Predsjedništvu BiH, a uoči preuzimanja i zakonodavne vlasti Denisa Zvizdića, SDA nastavlja po starom. Za zastoj BiH i neformiranje vlasti ponovo optužuju SNSD i HDZ. Uoči sjednice Glavnog odbora SDA, Bakir Izetbegović je SNSD-u poslao poruku da odustane od “neustavnih” zaključaka, ne precizirajući i kojih.

– Tegeltija danas može dobiti zeleno svjetlo, samo treba odustatiti od neustavnih i neizvedenih zaključaka. Što se tiče SNSD-a on daje neustavne uslove, diktat entiteta države, a što se tiče Čovića i HDZ-a daju neizvedive stvari – poručio je Bakir Izetbegović.

Svu neustavnost i licemjerstvo SDA je pokazala zaključkom kojim kandadata za predsjedavjućeg Savjeta ministara naziva mandatarom, pokušavajući ponovo da od Savjeta ministara naprave Vladu BiH, odgovaraju u SNSD-u. Nikola Špirić ocjenjuje da je SDA zaključcima pokazala pravo lice, jer želi vlast u kantonima, dok na nivou BiH manipulacijama pokušava da isti čovjek obavlja izvršnu i zakonodavnu vlast.

– Dobro je što su oni to saopštili, ono što nije dobro jeste što za sve optužuju SNSD i Milorada Dodika prizivajući međunarodnu zajednicu da vuće poteze. To je stranka koja želi da BiH razvija tobože, kao multietničku po vizuri SDA. Teško Bosni budeli li po vizuri SDA – istakao je Nikola Špirić.

Stranci demokratske akcije odgovorio je i HDZ. U saopštenju ističu da su “bošnjački politički predstavnici iz SDA u medijskom ratu koji vode protiv bh. Hrvata spremni dijeliti lekcije o političkom ponašanju i patriotizmu, a zapravo izbjegavaju poštivanje izborne volje naroda u BiH.

– Bošnjački političari forsirajući majorizaciju i preglasavanje te pokušajima manipulacije pojedinih politika, stvaranja obrnutih teza, jasno, sada više nego ikada, moraju biti svjesni da politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, kao politički predstavnici Hrvata, neće dozvoliti da im se pod brigom za zaštitu države, spočitava nastojanje izmjena Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa – stoji u odgovoru HDZ-a.

SDA u zaključcima nije propustio ni da se osvrne i na obnavljanje inicijative za donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, nakon stava iz OHR-a. Otpori iz Republike Srpske za njih su anticivilizacijski, zbog kojih se OHR ne može povući bez usvajanja ili nametanja zakona.

– Ta ofanziva prema Republici Srpskoj i SNSD, mi znamo za njihove namjere, ali nismo očekivali da će ti zaključci biti takvi i usmjereni u tom pravcu. Mslili smo da će oni tražiti prostora da se uđe u implementaciju izbornih rezulata, ali oni nisu još spremni – dodao je Špirić.

Zaključak koji se odnosi na revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, naljutile su i HDZ-ovog ministra pravde Јosipa Grubešu. Njenim odbijanjem od strane ministara iz SDA u Savjetu ministara, ova stranka, ističe, želi da zaštiti od sudskog procesa one koji su počinili ratne zločine, a koji ovim tempom suđenja nikada neće izaći pred lice pravde.

RTRS