Doktor profesor Boris Spasojević, koji nikad i nigde ne ističe svoje akademsko zvanje, sa ushićenjem kaže da je, kroz odrastanje u prostranom Lijevče polju, shvatio, mnogo godina kasnije, da je detinjstvo, zapravo, roditelj i staratelj čovekove ličnosti.
-To te prati celi život!
U tim bosonogim danima, kad se radilo na porodičnim imanjima, ponekad i od jutra do sutra, košarkaška lopta i igralište, prvo zemljano, a posle prevučeno šljakom, kod stare Osnovne škole u Aleksandrovcu, bili su više od igre i razonode, Košarkaški klub Potkozarje, preteča današnje Igokee, bio je stub zajedništva cele jedne generacije, a danas je uveren da tadašnji zanos i energija sve njih nosi i sada.
Spasojević je predsednik košarkaških saveza Republike Srpske i BiH, čovek igre pod obručima, svojom voljom, iskreno od srca. Na samoj obali Vrbasa, čuvena plaža “Abacija”, rasplela se košarkaška priča:
-Košarka je obeležje stasavanja cele jedne generacije okupljene oko KK Potkozarje, neznatna je razlika u godinama, pa ide od Jankovića, Race, braća Varda, braće Dodik, Bilanovića, Vranješa, Grgića, braće Čubrilović, Bajića, Petkovića, Kovačevića… sve do generalnog menadžera Igora Dodika, donedavno prvog čoveka Regionalne ABA lige.
Košarka, i muška i ženska, izrasta u svojevrsnog predvodnika sporta Republike Srpske, po popularnosti se gotovo izjednačila sa fudbalom, Spasojević to ovako objašnjava:
-Veoma je važno što je od Novog Grada do Trebinja izgrađeno, ili obnovljeno, na desetine terena i sportskih dvorana, posvuda se košarka igra, promoviše, a na njenu popularnost beskrajno su uticali velikani od Kićanovića, Dalipagića, Delibašića… posle Divca, Danilovića, Đorđevića, Paspalja… Teodosića, Jokića, Raduljice, Boganovića… pa naših heroina Mersade Bećirspahić i Slađane Golić, koje su osvojile olimpijske medalje. Škole košarke niču na sve strane i veoma su dobro organizovane, potom košarkaški kampovi, “strit basket”.. sve to ide u korist ovog sporta. Slobodno mogu da kažem da je na popularnost košarke ovog dela Balkana mnogo uticala i Igokea, svojim sjajnim igrama u kontinuitetu u poslednjih dvadesetak godina i ovaj je klub je svojevrsni sportski ambasador Republike Srpske.
U Spasojevićevoj priči Republika Srpska ima posebno mesto:
-Košarka je postala istinski predvodnik sporta u Trebinju, Mrkonjić Gradu, Sokocu, oduvek se igrala u Zvorniku, Višegradu, Foči, Bijeljini, Istočnom Sarajevu… svakog iskrenog prijatelja sporta raduje buđenje banjalučkog Borca, očekujem da to učini i košarka u Gradišci izgradnjom nove dvorane, tu je Prijedor, pa Novi Grad… košarka na celoj planeti širi svoja krila i mene to takođe raduje, jer taj odjek ide u rasponu plus-minus beskonačno, stiže u svaki kutak.
Opet godine detinjstva. Od toga Spasojević i ne beži, šta više:
-Igokei se mora odati posebno priznanje, kroz sve generacije, od onih dana kada je igrala pod imenom kao Potkozarje. Ponekad mi se čini da je taj put od školskog kluba jedne Mesne zajednice, to mislim na Potkozarje i Aleksandrovac, do danas moćne i odlično organizovane Igokee svojevrstan sportski, a ne samo košarkaški, evropski fenomen. Mi smo po gledanosti u ABA ligi odmah iza Crvene zvezde i Partizana, od prvog dana, od tamo 1973. godine kada smo i osnovani, uvek smo imali svoju košarkašku školu, što organizovanu, što spontanu, kad smo se borili u finalu Čelendž kupa protiv AEL-a iz Limasola, na Kipru, u ekipi smo imali mahom domaće igrače, rođene na potezu Klašnice-Laktaši-Aleksandrovac: Bajić, Grgić, Petković, Čubrilović… bila je to gotovo okosnica tima.
Košarka Republike Srpske i košarka Srbije ruka pod ruku, bliže su, a pogotovo bratski vezane, više nego što i piše u dejtonskim specijalnim i paralelnim vezama:
-Ako je Republika Srpska malo košarkaško čudo, a jeste, onda je to u svetskim razmerima Srbija. Dovoljno je pomenuti samo ova imena: Danilović, Tomašević, Đorđević, Divac, pre njih Korać, Dalipagić, Kićanović, Slavnić, Krstić, Gurović, svi oni su osvedočeni naši prijatelji. Uvek i za sve u Beogradu smo nailazili na razumevanje, svi su bili radi da nas podrže i pomognu, nikad ni na čiju štetu, već u korist košarke i ukupnog života uopšte.
Boris Spasojević, prvi čovek košarke Republike Srpske i BiH davno je, i sam kaže, shvatio i to upravo kroz ovaj sport, da je svet bez dečije mašte, mladalačke radosti i emocije zrelog čoveka bezvredan svet, ovaj njegov nije… jer nijedan put nije neprohodan za čovekove vrline… Košarka je ovde došla zauvek.

Priznanje Žurnalu

Boris Spasojević kaže:
-Moram posebno priznanje da odam Sportskom žurnalu na afirmaciji i popularizaciji sporta u Republici Srpskoj, pogotovo kada je reč o košarci. Uostalom, to je lako videti svako jutro na javnim mestima da svi hrle da pročitaju Žurnal. Nadam se da će se ta saradnja u narednom periodu još obogaćivati razvojem i sve boljim rezultatima sporta Republike Srpske.

Korektni odnosi

O sportsko-košarkaškoj relaciji Republika Srpska – Federacija BiH Spasojević ističe:
-Ti odnosi su u granicama korektnosti, takvi treba i da ostanu. Republika Srpska će uvek insistirati na svojoj autentičnosti i to ne treba nikom da smeta. Ako se tako stvari postave sport i politika nikad se neće sudarati, a još manje sport će biti u službi bilo kakve ekstremne politike.

Košarkaški sabor

O Košarkaškom saboru Republike Srpske:
-To je praznik košarke, kruna svake godine, posebno zahvaljujući našoj braći iz Srbije. Sabor želimo da organizujemo, svaki put, u drugoj sredini, zbog afirmacije i popularizacije. Ta manifestacija je jedan od najuzvišenijih sportskih svetkovina u Republici Srpskoj.

Milorad Dodik pre svih

O Miloradu Dodiku, kao čoveku sporta:
-Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, uistinu je čovek sporta i pomaže mu u svakoj situaciji, bilo da je reč o fudbalu, plivanju, tenisu, odbojci, rukometu… on je i idejni tvorac velike – male evropske Igokee, pre svega sportskim idejama i vizijama, jer ne zaboravite Igokea je jedan od najstarijih učesnika ABA lige, a ima daleko najmanji budžet. Čak je bila i pobednik ligaškog dela takmičenja 2013. godine. Dodik uvek kaže entuzijazam i ljubav prema sportu pobediće sve druge nedaće.
Sportski žurnal