Bio premijer, predsjednik ili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik svojim dolaskom svaku instituciju učini presudno važnom i neizostavnom u svim političkim pitanjima.

Predsjednik SNSD i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bez sumnje je već godinama najmoćnija politička ličnost Republike Srpske, a neki bi rekli i cijele Bosne i Hercegovine. Svestan toga, prije nekoliko godina sam je sebe nazvao „glavnim bajom u Republici Srpskoj“, čemu u prilog idu i mnoge činjenice.

Dodikovo obavljanje funkcije premijera Srpske po mnogo čemu razlikovalo se od onoga što danas radi Radovan Višković, a porediti se ne može ni način na koji je on bio predsjednik RS sa onim kako to danas radi Željka Cvijanović.

Foto: Predsjedništvo BiH

Dodik u “Mazu”

Stručnjaci objašnjavaju da Dodik svoju političku moć prenosi na sve instituciji i nivoe vlasti u kojima se nađe, što je pokazao i u novom mandata, te pažnju privukao i u Predsjedništu BiH, koje ima minimalna ustavna ovlaštenja i koje se prethodnih godina nije puno isticalo.

Antić: Crpi moć SNSD

Politički analitičar Velizar Antić za ovaj fenomen ima jednostavno objašnjanje – on je najmoćniji političar Republike Srpske u ovom trenutku i otud dolazi ta moć.

– On tu moć crpi iz toga što je na čelu najveće stranke u Republici Srpskoj. SNSD ima oko 30 odsto glasova u Republici Srpskoj, a kontroliše 80 odsto svih resursa u vlasti. Sve se on pita. Čak i koalicioni partneri se zadovoljavaju sa onim šta im SNSD ponudi – objašnjava Antić.

Objašnjava da Dodik crpi tu moć iz toga što je na čelu te političke partije, a da su svi ostali, poput Željke Cvijanović i drugih visokih zvaničnika SNSD, svjesni da su bukvalno oni taj sljedeći red ispod njega.

Foto: Screenshot BN TV/RAS Srbija

Velizar Antić

– On je, jednostavno, najjača politička figura i sutra da bude predsjednik Vlade Republike Srpske opet će se sve vrtiti oko predsjednika Vlade. Vidite koliko je Višković nekako zgurnut sa strane? Ljudi manje-više znaju za njega, ali nije toliko bitan niti značajan; sutra mogu i da ga promijene, niko se ne bi ni sjećao njega kao premijera za mjesec dava. Sve se vrti oko Milorada Dodika i najveće političe partije. On je takav kakav jeste, ne vidim nego drugo objašnjenje – smatra Antić.

Kazaz: Autoritarna država

Da Dodik ima moć saglasan je i profesor Enver Kazaz, koji objašnjava da je to jedna od znakova autoritarne države.

– Vrlo je loše za neka društva i države kada je pažnja prema institucijama sistema usmjerena u skladu s ličnostima koje se u njima nalaze. To znači da su ta društva autoritarna i da Dodik svaku instituciju vlasti učini presudno važnom i javno najvidljivjim, pokazuje da je on autoritarna politička ličnost – smatra profesor Kazaz.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Na pitanje da je Milorad Dodik sposobniji od svih ostalih ili se radi o posebnim okolnostima Kazaz odgovara sljedeće: “Mislim da se o sposobnosti ili nesposobnosti teško može govoriti već o činjenici da Dodik dolazi iz političkog subjekta koji mu omogućuje da potpuno vlada. To je problem nedemokratičnosti SNSD  unutar samog sebe i inače problem liderokratije u BiH.”

Dodaje da nije samo Dodik liderokrata nego i čitav niz drugih političkih moćnika, samo što je razlika što oni nemaju to pragmatičko umijeće koje Dodik ima.

– Predsjedništvo BiH ima minimalne ustavne ovlasti i ono je u principu marginalni politički organ. Dodikovu vidljivost u Predsjedništvu BiH nije omogućio on sam, nego amaterizam ove dvojice, njegovi supredsjednika, koji prema Dodiku izgledaju kao pjetlići koji napadaju ćurana – zaključuje Kazaz.

Funkcija “Dodik”

Komunikolog i viši asistent na banjalučkom Fakultetu političkih nauka, Borislav Vukojević, smatra da u društvima gdje ne vladaju institucije nego ličnosti prije ili kasnije dođe do situacije da više nije važan legitimitet, nego ko je osoba.

Foto: Privatna arhiva/Srpskainfo

– Što je društvo nerazvijenije, to je kult ličnosti izraženiji. Milorad Dodik je funkcija “Dodik”, a ne predsjednik ili premijer; on svoj legitimitet crpi iz svoje ličnosti i prenosi je na sekundarnu instituciju. To je, naravno, pogubno za demokratiju, što smo mogli vidjeti na poslednjim izborima. Funkcija “Dodik” je toliko jača od svega da je uspio svoju nacionalističku retoriku uklopiti u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, što je realno nespojivo – objasnio je Vukojević.

Srpskainfo