Grb Republike Srpske sa dvoglavim orlom iz perioda Nemanjića, ponovo bi se mogao naći na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske. Priču o vraćanju grba, koji je Srpskoj oduzet prije 12 godina, otvorila je Ujedinjena Srpska. Ukoliko se postigne svesrpski konsenzus, o inicijativi će raspravljati zakonodavna vlast Srpske. Hoće li, ovaj put, biti jedinstva?

U vremenu bonskih ovlašćenja, vladavini stranaca i OHR-a, Republika Srpska je ostala bez znamenja koja oslikavaju njen nacionalni identitet. Tako je 2008. godine Ustavni sud Republike Srpske uvažio veto Bošnjaka, osporio Zakon i presudio da je grb s dvoglavim orlom iz vremena Nemanjića neustavan.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, kaže da je došlo vrijeme da se to pitanje ponovo pokrene, da se Srpska prestane braniti, već da krene u procese. Želi srpsko jedinstvo, a ne da se priča pretvori u politički marketing bilo koje stranke.

– Mislim da nije sporno raspoloženje naroda. Potrebno je jedinstvo među srpskim partijama i na vlasti u u opozicije, ma kakav god odnost bio i ko je za koga vezan . međunarodnu zajednicu, NVO… Ono što nas veže jeste naše porijeklo, naš grb, himna i Republika Srpska – ističe Stevandić.

Vremena kada je posljednja riječ u BiH bila ona visokog predstavnika, dobro se sjeća i SNSD-ov Staša Košarac koji je 2008. godine, kada je Srpska ostala bez grba s dvoglavim orlom, bio poslanik u Narodnoj skupštini. Tada je sve počelo od inicijative Ustavnom sudu BiH, pokojnog Sulejmana Tihića.

– Mi od toga nećemo odustati. I kada je u pitanju naš patriotski interes, veoma je važno da sjednemo zajedno i definišemo ono što jeste karater svih nas i da kroz simbole još jedanput potvrdimo državnost Republike Srpske i našu političku opredijeljenost – naglašava Košarac.

SDS-ov Nedeljko Glamočak kaže da bi bio najsrećniji kada bi Republika Srpska vratila svoj grb. Da bi se to i realizovalo, smatra da je za to potrebno, osim svesrpskog jedinstva i širi konsenzus, podsjećajući da ćemo se ponovo suočiti sa vetom Bošnjaka.

– Ponovo će Bošnjaci i OHR to osporiti, pa će neko reći “Јa sam bio veliki Srbin”. Po meni, ako nema sigurnosti da prođe, ne treba se ponovo igrati sa znamenjem Republike Srpske – smatra Glamočak.

Mlade snage PDP-a još nisu čule za inicijativu. Milko Grmuša smatra da to nije gorući problem Srpske, ipak, sve prepušta starijim kolegama i vladajućim strankama.

– Imate stranke koje trebaju da rješavaju periferna pitanja. To je po meni u redu – kaže Grmuša.

Nije u redu da se ponovo otvaraju pitanja od kojih građani nemaju nikakve koristi, stav je Senada Bratića iz SDA. U slučaju da se inicijativa nađe u Parlamentu, nije rekao da li će Bošnjaci uložiti veto, ali je rekao da bi bio srećniji da je Ujedinjena Srpska otvorila priču o boljem životu stanovnišva.

– Kome će ti grbovi trebati ako ostanemo bez naroda, kada su primanja najmanja u Evropi. Mislim da će kolege, koje ja poštujem, odustati od ove inicijative koja ništa ne znači za kvalitet života građana – kaže Bratić.

Univerzitetski profesor Vitomir Popović obradovan je informacijom da bi Srpska amblem mogla zamijeniti grbom iz vremena Nemanjića, koji je nastao mnogo prije muslimana na ovim prostorima i Ustavnog suda.

– Mislim da ne postoje razlozi zbog kojih bi to Bošnjacima smetalo. To je iskučivo srpsko obilježje i ne treba da bude iluzija, a isto tako i njima, da traže svoja obilježja iz nekog perioda – kaže Popović.

Kako god! Pitanje, poput grba, zastave ne smije se koristiti u dnevnopolitičke svrhe, jer je riječ o odluci koja se donosi za buduće generacije i vijekove, poruka je iz Ujedinjene Srpske.

RTRS