Odbrana industrijalca Pramoda Mitala i njegovih najbližih saradnika predložila je Kantonalnom sudu u Tuzli da njihove klijente puste na slobodu uz kauciju.

O toj odluci Kantonalni sud najvjerovatnije će se odlučivati u utorak, jer je ročište završeno danas poslije 15 časova, piše federalna štampa.

Mital se našao u problemima jer se sumnjiči da je od 2006. do 2015. godine izvukao iz Global Ispat Koksne industrije Lukavac (GIKIL) 21 milion KM, zbog čega je uhapšen prošle sedmice i određen mu je pritvor.

Prema saznanjima, odbrane su ponudile kauciju za svu trojicu u iznosu od 1,5 miliona evra. Mitalova odbrana ponudila je milion evra, a saradnika Parameša Batačarija i Radživa Dasa pola milona.

Sada se očekuje da ovaj novac bude položen kako bi odluka, ako je Sud prihvati, bila pravosnažna i osumnjičeni bi se na taj način branili sa slobode.

Istovremeno, kako mediji saznaju, zatraženo je da se položi 11 miliona evra na osiguravanje isplate imovinsko-pravnog zahtjeva za slučaj osuđujuće presude.

Mital se još nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i pod nadzorom je ljekara zbog narušenog zdravstvenog stanja, dok su Batačari i Das u pritvorskoj jedinici KPZ Tuzla.

Inače, Pramod Mital brat je Lakšmija Mitala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Članovi njegove porodice od kompanije Mital Stil napravili su najvećeg proizvođača čelika na svijetu, a njihovo bogatstvo procjenjuje se na 17,2 milijarde dolara prema Forbsovoj listi. Porodična firma Mital Stil, koju je osnovao stariji Lakšmi, sa 300 hiljada zaposlenih i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu. U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL-a, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora, te Arcelor Mital.

B92