Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada i priznanja u Prijedoru završena je 13. izložbeno-prodajna manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja” koja je okupila 36 izlagača, pojedinaca i raznih udruženja.

U kategoriji najoriginalniji eksponat prvo mjesto osvojilo je Udruženje žena “Donja Puharska” za ručno tkani ćilim, drugo Nada Kesić za vezeni svečani stolnjak, a treće Zorica Kremić za heklanu zavjesu. Nagrađeni su novčano s 250 KM, 150 KM i 100 KM.
U kategoriji najljepše uređeni štand nagradu je i ove godine osvojilo Kolo srpskih sestara Prijedor uz novčani iznos od 100 KM.
Komisija u sastavu arheolog Milenko Radivojac, novinarka Stana Marinović i likovni umjetnik Mesud Hodžić dodijelila je i posebna priznanja, i to Regionalnom udruženju distrofičara Prijedor za ukrasne papirne figure, Olgi Kunovac za seosko dvorište od papira, Mladenu Stakiću za drvenu skulpturu žene, Prirodnoj kozmetici Gagić za kozmetičke proizvode na bazi meda i Zaštitnoj radionici Prijedor za svatovski peškir.
Na manifestaciji su se predstavili i Sovjet dragotinjske kneževine i Udruženje građana “Rusag”, a posjetioci su mogli degustirati kafu iz Zlatne džezve iz Ginisove knjige rekorda. Najveća džezva na svijetu zapremine je 650 litara i nastala je 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.
Trinaeste “Zlatne ruke Potkozarja” ogranizovali su grad Prijedor i Turistička organizacija grada Prijedora organizovali su u okviru Prijedorskog ljeta kulture 2019.

prijedorgrad.org/Kolo srpskih sestara

Video: Kozarski