“Gradska tržnica” Prijedor treću godinu ostvaruje dobitak nakon dužeg niza godina negativnog poslovanja, ali je i dalje sve manja zainteresovanost zakupaca za rad na tržnici, a ukupna popunjenost raspoloživih kapaciteta svega 32 odsto.
“Gradska tržnica” ostvarila je lani 250.076 KM prihoda, 243.555 KM rashoda i 6.520 KM dobiti, navodi se u izvještaju o radu ovog javnog komunalnog preduzeća za 2018. godinu.

“Uprkos pozitivnom poslovanju u 2018, `Gradska tržnica` ima problem za održavanje likvidnosti zbog ogromnih gubitaka iz prethodnih godina, naslijeđenih obaveza prema dobavljačima i kreditne obaveze prema Novoj banci i Poreskoj upravi”, navedeno je u izvještaju.

Osnovnu djelatnost ovo preduzeće obavlja na takozvanoj zelenoj pijaci, između naselja Pećani i Raškovac, te u centru grada u Ulici Miloša Obrenovića, dok lokacija u naselju Urije nije zaživjela uprkos činjenici da su zakupci bili oslobođeni plaćanja placarine, te je ove godine preuređena u dječije igralište.

“Gradska tržnica” zapošljava 11 radnika i vrši i usluge naplate vode i smeća po osnovu ugovora sa “Komunalnim uslugama” i “Vodovodom”, te i tako ostvaruje prihod, i to tri odsto od ukupno naplaćenog iznosa.

U okviru mjera za smanjenje troškova, preduzeće je lani uvođenjem LED rasvjete i rekonstrukcijom niskonaponske mreže smanjilo račun za struju za 40 odsto, a rekonstrukcijom sanitarnih čvorova smanjilo utrošak vode za 20 odsto.

Najveći problemi u centru grada su dotrajali objekti, nedostatak parking prostora, nedovoljna kontrola policijskih organa noću i nefunkcionisanje zajednice etažnih vlasnika, a na Pećanima neizgrađeni namjenski štandovi za robnu pijacu, neizgrađena skladišta na kvantaškoj pijaci, nepostojanje elektro-instalacija ispod nadstrešnice i nedovršen dio za smještaj mesnice, ribarnice, roštiljnice i pekare.