Osumnjičena za izazivanje velikog požara kod Šibenika privedena je i predata pritvorskom nadzorniku, a policija je otkrila detalje kako je zapalila požar.

Piromanka (53), inače zaposlena u preduzeću Hrvatske autoceste, uhapšena je prije dvije godine zbog izazivanja čak sedam požara na području Dubrave, ali je, poslije psihijatrijskog vještačenja u oktobru 2018. godine, otpuštena s liječenja, jer joj se “stanje značajno poboljšalo”.

Ovoga puta, prilikom odlaska na posao, podmetnula je požar, a prethodno je kupila kocke za potpalu vatre i pokušala da zapali cijelo pakovanje, ali su pri tome izgorjeli samo niska trava i dio kutije.

– Zatim je zapalila drugo pakovanje, koje je izgorjelo, zahvaćeni su borovi pa se požar, usljed južnog vetra, proširio i zahvatio ogromnu površinu, do 900 hektara – rekao je načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Do osumnjičene piromanke došli su i zbog toga što je koristila kocke za potpalu koje se ne mogu naći u svakoj prodavnici pa im je u potrazi pomogao i videonadzor iz radnji. Prijeti joj do deset

Pošto žena koja osam puta podmetne požar evidentno ima psihičkih problema, hrvatski mediji su kontaktirali psihijatra Antu Bagarića koji smatra da nije riječ o piromanki nego o bipolarnom poremećaju.

– Među piromanima je manje od deset odsto žena. U ovom slučaju, pretpostavlja se, u pitanju je žena s bipolarnim poremećajem, u fazi manije. Gledano biološki, psihološki i socijalno, žene agresiju usmjeravaju na drugačiji način. Muškarci su ti koji su palili gradove kroz istoriju, i to se transgeneracijski prenosi. Meni je ovaj slučaj mnogo više nalik na manični poremećaj nego na piromaniju. Piromanija je vrlo rijetka, jer čak 90 odsto paljevina nema nikakve veze s piromanijom – navodi psihijatar koji je rekao da je u svojoj 30-godišnjoj karijeri sreo najviše pet piromana.

(24sata.hr)