Služenjem Svete liturgije u crkvi posvećenoj Svetoj Velikomučenici Marini u prijedorskom selu Brezičani i prisluživanjem “Trpeze ljubavi” završena je trodnevna manifestacija “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji”. Brojni vjernici došli su danas u crkvu, kako bi obilježili slavu ovog hrama, ali i sela. Protonamjesnik Boris Narić, kaže da je Ognjena Marija jedan od najpoštovanijih svetaca u ovom selu i dan kada se najveći broj mještana okuplja oko svetog hrama.

– Kao i svake godine služimo liturgije, zatim slijedi litija, a nakon toga i druženje za “Trpezom ljubavi”, da ljudi malo porazgovaraju, a ujedno da zablagodarimo Gospodu Bogu za godine koje su iza nas, a i one koje dolaze – istakao je on.

I mještani kažu da “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji” za njih ima poseban značaj. To je prilika da se okupe na jednom mjestu, druže i sačuvaju tradiciju sela.

Pridario sam litiju za crkvu i to mi je velika čast. Velika čast je biti ovdje, ovo je veliki dan za sve nas – poručio je Mile Tomaš iz Brezičana.

Njegovo mišljenje dijeli i Dragan Savanović. Kako kaže, tradicija se mora poštovati.

Zajedno smo obilježili “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji”. Imali smo dva dana kulturnog sadržaja i danas je vjerski sadržaj – rekao je Savanović.

U okviru manifestacije “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji” održan je i Međunarodni festival tamburaških orkestara i vina, kao i Festival folklora “Da služimo Božu liturđiju”.

Za Ognjenu Mariji vezani su brojni običaji i vjerovanja. Između ostalog, vjeruje se da je grmljavina na dan ovog praznika loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da grmljavina ukazuje na bolest i siromaštvo.Običaj je da se ne rade nikakvi poslovi, kako po kući, tako i u polju.

Kozarski