Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da SDA želi državu prema vlastitoj mjeri, jednom rukom pravi haos u Republici Srpskoj, drugom rukom haos u Federaciji BiH, a funkcioneri SDS-a i PDP-a su infuzija bez kojih ne bi vukli takve poteze.

– To je projekat jednog lica i jedne partije koji je u multietničkoj zemlji nesprovodiv. Uzrok svih nestabilnosti je u SDA, koja nema veze s realnošću – rekao je Stevandić.

On je dodao da je SDA prekršila Ustav, zakone i poslovnik u formiranju Savjeta ministara.

– Istovremeno je napravila priču da su konstituisani Predsjedništvo i parlamentarni domovi da bi zadržala poluge vlasti u starom Savjetu ministara, koji više nema ni legalitet niti legitimitet. Infuzija koja ih održava u životu je ljubav SDS-ovih i PDP-ovih funkcionera prema njima i njihova želja da budu u vlasti uprkos izbornim rezultatima. Bez njih ni SDA ne bi vukla ove poteze – rekao je Stevandić za današnje Nezavisne novine.

Na pitanje da li očekuje da će se nešto pokrenuti nakon kongresa SDA, Stevandić je istakao da je ovo dokaz kako jedna stranka radi vlastitih kongresa uništava državu.

– Oni državu sami rasturaju, ne treba da krive Srbe – naglasio je Stevandić.

Komentarišući izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je lider SDA Bakir Izetbegović potpisao raspad BiH ako na nivou BiH vlast bude formirana bez SNSD-a, Stevandić je naglasio da je to logična i potpuno jasna izjava.

– Ako Srbi imaju dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini i Savjetu ministara, a nikoga ne mogu da izaberu, onda je riječ o političkom aparthejdu. Nema zemlje u 21. vijeku koja može izdržati politički aparthejd – raspašće se. Prema tome, Dodikova izjava je sasvim logična – rekao je Stevandić.

Govoreći o inicijativi Ujedinjene Srpske za vraćanje grba Republike Srpske, Stevandić je istakao da su predugo u Srpskoj amblem i svečana pjesma umjesto himne i grba, što predstavlja diskriminaciju naroda i entiteta.

– Red je da vratimo ono što su nam ukinuli, a što je protiv volje našeg naroda. Moramo to da razmotrimo i s pozicionim i strankama u vlasti u Srpskoj, ali i veoma korektno o tome da razgovaramo sa Bošnjacima i Hrvatima. Smatram da ne postoje argumenti protiv. Može postojati zla volja – kaže Stevandić.

Komentarišući rad kadra Ujedinjene Srpske u Vladi Republike Srpske, Stevandić je rekao da u skladu s svojim kapacitetom rade sve ono što su najavljivali.

– Nikada mlađi ljudi nisu vodili institucije. Imamo najmlađi kadar u istoriji Srpske. Mi smo se posvetili mladima i pokazali da hoćemo da ih zadržimo ovdje dajući im značajne funkcije, a ne da lijepe plakate. A, šta su oni drugi koji nas kritikuju ponudili mladima? Da se tuku sa policijom i prave filmove o svojim omladinskim liderima. Mi smo mladima pokazali put i ponosni smo na to – istakao je Stevandić.

SRNA/RTRS