Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekao je da Savjet ministra u tehničkom mandatu nema legitimitet da predlaže budžet institucija BiH, te da taj dokument, ukoliko prođe u Predstavničkom domu PS BIH, neće dobiti podršku u Domu naroda.

– Mi ne možemo da prihvatimo da povećanje budžeta bude 18 miliona u odnosu na prošlu godinu, jer smatramo da to ide na uštrb Republike Srpske. Što veći budžet BiH, to su manje naše mogućnosti i mi ne možemo da prihvatimo nikakvo povećanje, tako će se na kraju i desiti – rekao je Dodik za ATV, komentarišući usvajanje budžeta zajedničkih institucija na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Predsjedništva BiH na kojoj je srpski član Predsjedništva preglasan.

On je naveo da budžet treba da prođe Komisiju za finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a da ta komisija ne postoji.

– Budžet će doći u parlament, tamo ne postoji komisija, ne postoji većina za izglasavanje budžeta. Ako i prođe u parlamentu, evo ja kažem sa tim povećanjem od 18 miliona, neće proći u Domu naroda – izjavio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik naglašava da takva odluka neće proći u Domu naroda.

– Šta oni očekuju da će neko doći neko iz Evrope i nas natjerati da nešto odlučujemo?! Evo ja im kažem da nas niko neće natjerati i da neće proći nijedan prijedlog koji dođe iz sadašnjeg Savjeta ministara ili od budućeg koji se bude formirao na taj način. To je naše legitimno pravo, a onda ćemo mi ovdje putem Skupštine, Vlade nastaviti našu političku borbu -rekao je Dodik.

RTRS