Na području prijedorske regije ova godina je relativno dobra za voćare – rod jabuke je u granicama prosječnog, rod šljive izostao je u Potkozarju, osim u Gradišci, a ostalih voćnih vrsta je umanjen, kaže stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Mirko Јokić.

– Rod jabuke je u granicama prosječnog 30-40 tona po hektaru, a rod kruške i šljive koje imaju prosječan prinos 25 tona po hektaru, ove godine je umanjen 50 odsto – rekao je Јokić Srni.

On kaže da je u intenzivnim zasadima voća rod različit i zavisi najviše od primijenjenih agrotehničkih mjera.

– U zasadima gdje nije primijenjena potrebna agrotehnika, ove godine je izostao rod – naveo je Јokić.

Prema njegovim riječima, nakon što je nekoliko godina bilo mraza u proljeće, prošle godine prinos voća bio je natprosječan.

– Mi savjetujemo voćarima da kod pretjeranog roda vrše proređivanje, što oni često ne urade, jer im je žao, a tako dovode u pitanje rod za iduću godinu – napomenuo je Јokić.

On je rekao da je počela berba kruške i savjetovao voćarima da poštuju karencu, a za sve nedoumice da se obrate u Resor za pružanje stručnih usluga.

– Počela je i berba šljive, čačanskih sorti, a za dvadesetak dana počinje berba jabuke – naveo je Јokić.

On je savjetovao voćarima i da u uslovima kada je temperatura vazduha 30 stepeni Celzijusovih i veća obezbijede dovoljno vode u zasadima, 30 litara po metru dužnom.

Јokić je naglasio da u voćanjacima i nakon berbe do jeseni voćkama treba obezbijediti dovoljno vode da bi bilo omogućeno formiranje rodnih pupoljaka.

SRNA/RTRS