Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da lider SDA Bakir Izetbegović sa poslušnicima iz Republike Srpske pokušava upravljati Srpskom i srpskim narodom umjesto da ga uvažava, ali da to neće biti dozvoljeno.

Komentarišući novi slučaj preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovu izjavu da će se Srpska u slučaju da vlast na nivou BiH bude formirana bez izbornih pobjednika vratiti na izvorni Dejtonski sporazum, Stevandić je istakao da oni koji se bave preglasavanjem i poništavanjem izborne volje građana Republike Srpske treba da znaju da vlast u Srpskoj nije bespomoćna i da zna da reaguje na pravi način.

On je dodao da moraju znati i da su u Srpskoj dovoljno pismeni i mudri da ne reaguju nervozno i neoprezno, već u skladu sa zakonskim, demokratskim i evropskim normama.

– Na nama je da vodimo takvu politiku da međunarodnoj javnosti stalno predstavljamo da se sve što radimo temelji na zaštiti naših prava, Dejtona, demokratskih principa i izborne volje, odnosno svemu što su principi u Evropi, a da su sve što nam trenutno radi Bakir sa poslušnicima iz Srpske šerijatski ili arapski principi. Pokušavaju da upravljaju Srpskom i srpskim narodom umjesto da ga uvažavaju. Mi upravljanje nećemo dozvoliti, već samo uvažavanje – kaže Stevandić.

On je istakao da predstavnici Srpske nisu zainteresovani da upravljaju procesima kod Bošnjaka i Hrvata.

– Možda su izborom (Željka) Komšića te ekstremne bošnjačke struje dobile krila, ali ne znam gdje će da lete jer je ovo evropski duhovni i demokratski prostor, a ne Bliski istok – naglasio je Stevandić.

SRNA/Srpskainfo