Tijelo kontroverznog albanskog političara Festima Lata pronađeno je u amsterdamskom kanalu, javljaju holandski mediji.

Lato je imao privatnu vojsku koja je bila smještena u njegovoj kući u Aferdenu. Samoproglašeni je predsjednik Ćamerije, dijela Grčke koji svojataju albanski nacionalisti, prenosi RTS.

Holandski Telegraf navodi da su vlasti bile svjesne činjenice da je Lato organizovao privatnu vojsku na svom imanju u Aferdenu, ali da, iz nepoznatih razloga, nisu reagovale.

Vojnike Festima Lata uvježbavali su “vojnici sa Kosova”, navode holandski mediji, tvrdeći da su regruti te organizacije spavali u krevetima na sprat smještenim u objektima na imanju kontroverznog političara.

Posted by Festim Lato on Petak, 13. April 2018.

Telegraf navodi i da je tokom Dana zastave, albanskog nacionalnog praznika, na tom imanju organizovana “vojna parada”, kao i da je Lato tom prilikom izjavio: “Ovo je vojska koju stvaram.”

Njegovi “vojnici” su tokom te parade bili naoružani različitim automatskim puškama.

Ta organizacija nazvana je “Oslobodilačka vojska Ćamerije”, sa akronimom sličnim onima koje su koristile slične formacije na Kosovu, u Makedoniji i na jugu Srbije.

Prištinski mediji navode da je Lato održavao dobre veze sa Ramušom Haradinajem.

Bota sot iznio je nezvanične detalje o načinu na koji je Lato ubijen, tvrdeći da je prvo otet još 15. jula, zatim mučen 48 sati, nakon čega je njegovo testerom raskomadano tijelo bačeno u rijeku.

Posted by Festim Lato Komandant Cami on Srijeda, 16. August 2017.

Vijest o ubistvu Latoa potvrdio je premijer „Republike Ćamrija“, Ali Aliju koji tvrdi da je pozadina ubistva politička. Međutim, Bota sot navodi mogućnost i da je Lato ubijen zbog kockarskih dugova, prenosi Kossev.  Lato je nezavisnost „Republike Ćamrije“ od Grčke proglasio 30. oktobra 2016, kada se takođe imenovao i za predsjednika istog entiteta, a kako javlja Bota sot, tokom 2017, obećavao je da će početi sa izradom pasoša „Republike Ćamrija“.

Lato je sahranjen prije nekoliko dana u Albaniji, a ispraćen je sa zastavom „Velike Albanije“, prenosi Bota Sot.

(Blic)