Iz prijedorskog Doma zdravlja poslali su saopštenje za javnost u kojem su demantovali izjave pacijenta D. D. objavljene na našem portalu te naveli da je to pokušaj diskreditacije ove ustanove, njegove Pedijatrijske službe i direktorice.

Iz Doma zdravlja kažu da im se D.D. obratio nekoliko dana nakon pregleda i iznio optužbe o navodnom uslovljavanju pregleda njegovog djeteta prvobitnom naplatom usluge istog, te da je dijete u tom momentu bilo vitalno ugroženo, kao i da je naplaćivanje pregleda definisano odlukom direktora.

Dodaju da su potom obavili razgovor i uzeli izjave od doktora specijaliste pedijatrije, primarijusa doktorice Azre Pašalić i medicinskog tehničara Milice Kečan koje su 15. juna radile u Pedijatrijskoj ambulanti kada je D.D. doveo dijete na pregled. Navode da su utvrdili nekoliko činjenica.

-Iz  propisno ovjerenog i potpisanog nalaza i mišljenja imenovane doktorice, prim. dr Azre Pašalić jedne od najboljih pedijatara u gradu Prijedoru sa višedecenijskim iskustvom u radu sa djecom, koja je obavila specijalistički pregled djeteta po pravilima struke i propisala adekvatnu terapiju jasno i nedvosmisleno se može zaključiti da dijete prilikom prijema nije bilo vitalno ugroženo. U svakom slučaju,  da je riječ o lažno iznesenoj optužbi imenovanog ide u prilog činjenica da je dijete nakon pregleda i propisane terapije upućeno na kućno, a ne na stacionirano liječenje u bolnicu- navode u saopštenju iz Doma zdravlja.

Dodaju da se zbrinjavanje hitnih medicinskih stanja vrši u Službi hitne medicinske pomoći 24 sata dnevno i da se takve usluge ne naplaćuju bez obzira da li se radi o osiguranim ili neosiguranim licima.

-Pregledom nadzornih kamera kao i uvidom u izjave  imenovane doktorice  i medicinske sestre takođe se nedvosmisleno može zaključiti da je usluga pregleda naplaćena tek nakon izvršenog pregleda- navode iz Doma zdravlja.

Dodaju da iznos naplaćenog pregleda nije propisan nikakvom Odlukom direktorice već  je utvrđen važećim cjenovnikom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

-A obaveza plaćanja proizilazi iz činjenice da dijete nije registrovani pacijent Pedijatrijske službe Doma zdravlja već ZU „Hannah“. Kako se radilo o redovnom specijalističkom pregledu, usluga je i naplaćena u skladu Zakonom, podzakonskim propisima te Ugovorom između JZU“ Dom zdravlja“ Prijedor i Fonda Zdravstvenog osiguranja – saopštili su iz Doma zdravlja.

Dodaju da je novac pacijent uredno refundirao kod Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i da je tu informaciju dobio upravo u obavještenju koje mu je zajedno sa izjavama doktorice Pašalić i medicinske sestre dostavljeno.

Naveli su Dom zdravlja nema mogućnost da preglede fakturiše Fondu zdravstvenog osiguranja.

Na kraju saopštenja koji potpisuje, direktorica Doma zdravlja Prijedor, Slavica Popović naveli su da demantuju sve izjave i navode u objavljenom tekstu te da će sudskim putem tražiti zaštitu časti i ugleda svoje ustanove.

Srpskainfo