Za modernizaciju sistema javne rasvjete u Prijedoru u planu je investicija vrijedna više od pet miliona KM, i to kroz model finansiranja iz uštede potrošnje električne energije.
Projektom je predviđen prelazak na LED rasvjetu čime bi se smanjila potrošnja struje za više od 60 odsto, što je približno novčanoj uštedi od 630.000 KM godišnje. Ušteda na održavanju iznosila bi oko 30.000 KM godišnje, a pored ovih direktnih novčanih ušteda, zbog znatno manjeg opterećenja mreže produžio bi se vijek trajanja i ostale infrastrukture poput kablova, rasklopnih uređaja i mjernih uređaja.

Takođe bi se poboljšao nivo osvijetljenosti, a smanjila emisija štetnih gasova.

Za projekat modernizacije sistema javne rasvjete kroz model uštede grad Prijedor je objavio otvoreni postupak javne nabavke.

Kriterijum je ekonomski najpovoljnija ponuda, rok za prijem ponuda je 6. septembra, rok za izvođenje radova je 150 kalendarskih dana, period održavanja zavisi od ponude, a detaljne informacije dostupne su na internet stranici grada /www.prijedorgrad.org/.

U budžetu grada Prijedora za 2019. godinu za redovnu potrošnju, održavanje i investicije za javnu rasvjetu planirano je 1.079.100 KM.

Ovim projektom predviđa se zamjena svih rasvjetnih tijela /4.314 u gradskoj, a 5.611 u prigradskoj zoni/ LED sijalicama, gdje bi investicija iznosila oko 400.000 KM godišnje za period od 12 godina, a isto tolika bila bi i potrošnja struje, što znači da bi u zbiru na ovoj budžetskoj stavki moglo da se uštedi više od 20 odsto u prvih 12 godina, a više od 60 odsto nakon tog perioda.