Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadatak Srbije i Srba da nikad ne zaborave hrvatsku vojno-policijsku akciju “Oluja”, već da je obilježe na dostojanstven i ozbiljan način.

– Naše je da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo – poručio je Vučić povodom 24 godine od akcije “Oluja”, koju Hrvatska slavi kao pobjedu, a ne kao protjerivanje Srba sa vjekovnih ognjišta.

Vučić je rekao da se postavlja pitanje gdje je nestalo 500.000 Srba iz Hrvatske i kako se to dogodilo.

– I da kažete da su ljudi otišli „trbuhom za kruhom“, da ih je tako otišlo 100.000. Gdje je nestalo 400.000 ljudi? Kako ćete to da objasnite, kako se to dogodilo? Teško je to objasniti i to je teška rana Srba sa kojom moraju da žive – istakao je Vučić.

Vučić kaže da je uvjeren da će Srba u Hrvatskoj na popisu 2021. godine biti manje od 150.000.

On je poručio da je ponosan na sve one Krajišnike koji su došli u Srbiju i koji su svojom energijom, ljubavlju i radom učinili da bude bolja.

Vučić je pozvao sve građane Srbije, posebno Krajišnike, da sutra dođu kod Manastira Krušedol gdje će biti obilježen Dan sjećanja na stradale u “Oluji” i odaju poštu nastradalim, te tako nauče djecu šta se tamo zaista desilo i da taj užasni zločin nikada ne bude zaboravljen.

– Mi ćemo ga peti put obilježiti kako dolikuje, zajedno sa Republikom Srpskom, i ponosan sam na to – rekao je Vučić i dodao da pogledi Hrvatske i Srbije na prošlost razlikuju.

Komentarišući izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da bi željela da prisustvuje koncertu Marka Perkovića Tompsona, koji je poznat po ustaškim i antisrpskim pjesmama, na “proslavi `Oluje`” u Splitu, Vučić je konstatovao da je to u Hrvatskoj radostan dan, dok je za Srbe jedan od najtužnijih dana u savremenoj istoriji.

Vučić je napomenuo da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom i nastaviće da ih gradi, ali je upitao i kako objasniti činjenicu da je prema popisu 1991. godine u Hrvatskoj bilo 582.000 Srba i 106.000 Jugoslovena, odnosno ukupno oko 650.000 Srba, a da ih je 2011. godine bilo 184.000.

Srpskainfo