Ilindan i Aliđun, kao i ideja o obnovi crkve u Gati je ujedinila ljude. Zavičajno udruženje bišćana „Una“ iz Banjaluke uz podšku mjesnih  zajednica Gata i Raštela i blagoslov Srpske pravoslavne crkve su juče izabrali i predložili Odbor za obnovu crkve u Gati.

Decenijama se u Gati, prije posljednjeg nesretnog rata zajednički slavio  Ilindan i Aliđun. Sveti Ilija je hršćanska zamjena za staroslovenskog (paganskog) Boga – gromovnika Peruna, a u muslimanskom svetkovanju Aliđuna su došle do izražaja staroslavenske paganske tradicije povezane s kultom Sunca, gromova i kiše.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

U selu Gata smještenog u dolini između Bihaća i Cazina prije rata živjeli su Bošnjaci i Srbi. Vremenom su se skoro svi stanovnici srpske nacionalnosti raselili. Prema priči nekadašnjih komšija nema odakle na ovaj praznik nije dolazio narod ovdje u portu i dvorište crkve. U to vrijeme se nije gledalo ko je Srbin, Musliman ili Hrvat.

Održana je služba u crkvi koju je predvodio sveštenik Dalibor Nenić, tradicionalno su zapaljene svijeće i predložen Odbor za obnovu crkve  na čijem čelu je gospođa Nada Jerković.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Nakon službe nastavljeno je sa druženjem  u trijemu prvog komšije  crkve u Gati, porodice Enesa Mujkića. Uz prigodnu zakusku se podsjetilo da su se tu neki nekada kao djeca bez podjela igrali i veselili i žalilo što ih je rat podijelio, ali i nada da će bar sa nekima zajednički  dočekati starost.

– Sigurni smo da je najvažnije da među nama postoji razumijevanje, to je važnije od novca. Da smo svi svjesni koliko nam je ova crkva važna, kao i svaki drugi objekat koji je oštećen. Nadamo se da će se iduće godine sa  zvonika crkve čuti vesela zvona praznika – poručili su.

Ilindan i Aliđun su uz ove ljude poslali snažnu poruku …

Srpskainfo