Nisu tačne tvrdnje Mirka Šarovića da je svojim očima gledao kako je neko, navodno, helikopterom SFOR-a dovozio 42. poslanika za formiranje Vlade Milorada Dodika 1998. godine, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević, komentarišući izjavu predsjednika SDS-a, koji je, podsjećajući na `98. godinu, pravdao namjeru opozicije u Srpskoj da ponovo sa SDA formira skupštinsku većinu na nivou BiH. Da je priča o helikopteru SFOR-a, izmišljotina, potvrdio je još u februaru prošle godine tadašnji poslanik Stranke za BiH Franjo Majdandžić, u intervjuu za Srpskakafe.

Majdandžić je opisao noć između 17. i 18. januara 1998. godine i čuvenu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj je Dodik izabran za predsjednika Vlade Srpske.

– Ta sjednica je počela kao redovna i normalna, a na dnevnom redu je bio i zahtjev za smjenu predsjednika Narodne skupštine Dragana Kalinića. Činjenica je da je Milorad Dodik svojim konstruktivnim izlaganjima i argumentima odigrao ključnu ulogu u tome da obezbijedi 42 glasa za Kalinićevu smjenu. Čini mi se, negdje oko 23.00 časova izglasana je smjena, poslije čega je sjednica prekinuta. Poslanici SDS-a i radikala koji su bili protiv smjene su tada otišli, a ja sam pitao da li mogu da idem i ja, jer sam prije toga imao lakšu operaciju, pa mi je bilo naporno da sjedim u skupštinskim klupama. Odobreno mi je da odem. Vozio me UNHCR i krenuli smo prema hrvatskoj granici. Stali smo u jedan ugostiteljski objekat kod Orašja da se osvježimo i popijemo piće i tu sam na televiziji vidio da se pozivaju narodni poslanici da se vrate u Bijeljinu, jer se nastavlja sjednica. Zamolio sam UNHCR da me odmah vrate u Bijeljinu, što su oni i učinili i ja sam, čini mi se već oko ponoći ponovo bio u Bijeljini. Tu sam zatekao opozicione poslanike i čim sam došao počela je sjednica – rekao je on.

Nakon pune dvije decenije priča da ga je na sjednicu dovezao SFOR helikopterom, Majdandžić kaže da to apsolutno nije tačno.

– Mene su na sjednicu iz Zagreba svojim automobilom dovezli pripadnici UNHCR-a, jer sam na ruci poslije operacije imao longetu i nisam mogao da vozim. Nije bilo ni SFOR-a, ni helikoptera, to nije tačno – istakao je on.

– Ispalo je tako da sam ja bio onaj neophodni 42. poslanik, jer kada sam došao, sjednica je počela i sve je išlo veoma brzo. Milorad Dodik je izabran za premijera i ja sam poslije toga ponovo otišao u Zagreb – ispričao je Majdandžić, napominjući da je to bio ispravan potez, te da bi, kad bi se situacija ponovila, ponovo glasao isto.

Podsjeća i da je poslije te sjednice, Narodna skupština preselila u Banjaluku, gdje je normalno dolazio na sjednice i učestvovao u njenom radu.

Šarović: Kako kad i kako za koga

– Nije im bilo mrsko ni da sarađuju sa NATO-om i da helikopterom hvataju jednog hrvatskog poslanika kod Slavonskog Broda i da ga u zoru dovuku u skupštinsku vladu i da formiraju Vladu Republike Srpske, a sada postavljaju pitanje legitimiteta. Znate, kada govorite o legitimitetu, ta priča mora da ima i svoj drugi kraj i u morate biti principijalni u tome – izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović protekle sedmice, u jeku priče o želji opozicije u Republici Srpskoj da sa SDA formira novu skupštinsku većinu na nivou BiH.

Da li je legitimno da SDS formira vlast sa dva poslanika ili SNSD sa dva poslanika?! Kako kad i kako za koga – rekao je predsjednik SDS-a.

Šarović je rekao da će SDS učestvovati u razgovorima o formiranju novog Savjeta ministara BiH, jer ima kapacitet za to.

Kovačević: SDS izgubio proteklih osam izbora

Osvrćući se na Šarovićevu izjavu da SDS ima legitimitet za sastav novog Savjeta ministara jer sa Adilom Osmanovićem iz SDA imaju pet poslanika, Kovačević je rekao da to nažalost, prema zakonima BiH, može biti dovoljno, ali da ni na koji način ne može biti legitiman izraz građana Republike Srpske, jer od 14 poslanika koji se biraju u Republici Srpskoj, SNSD sa svojim koalicionim partnerima kontrolišu njih devet, a SDS i PDP sa SDA pet.

Kaže da su pričom o helikopteru, svi u Srpskoj u prilici da svojim očima gledaju kako Šarović govori neistinu.

Podsjećajući da je SDS izgubio proteklih osam izbora, Kovačević je pozvao Šarovića i sve druge u BiH da se uozbilje i da shvate ulogu koju su im građani namijenili, a Šaroviću su građani na izborima jasno rekli da treba da bude u opoziciji, da ne može da bude bilo kakav ministar, a pogotovo da ne može da bude predsjedavajući Savjeta ministara.

RTRS