Novi defile nekadašnjih pripadnika tzv. Armije RBiH i njihovih potomaka u uniformama sa ratnim oznakama i pod ratnim zastavama na igmanskom Velikom polju.

Manifestacijom, kažu, slave odbranu, iako ostaje pitanje od koga su se branili u jednoj od najvećih ofanziva, kojom su krenili na srpski narod podno Igmana, i da li su se odbranili ili je ratna scenografija podstavljena da u očima vlastitog naroda opravdaju jedan od svojih najvećih poraza.

Postrojile se takozvane viteške i brdske i motorizovane i pješadijske brigade, a nisu izostali ni crni labudovi, da nam ponovo poruče da smo na svojoj zemlji agresori i da nisu odustali od ideologije svog prvog predsjednika Alije Izetbegovića.

Demonstracija sile radi podsjećanja na krvave događaje iz 1992. za srpski narod neželjenog rata pred dva člana bh. Predsjedništa, oba po svemu sudeći bošnjačka.

– Mi upozoravamo iz aspekta bezbjednosnih prilika, priliva migranata, da politički vrh Bošnjaka nije odustao od njihovih fundamentalnih političkih ciljeva, a to znači da budu Bošnjaci dominatni s ciljem da se proizvede takva Bosna u kojoj će se samo oni pitati – kaže Staša Košarac predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

Ratnom ikonografijom, Bošnjaci su sebi dopustili da vrijeđaju ne samo tuđe, nego i vlastite žrtve.

– Posebno je simptomatično što jedan narod pokušava da predstavi da mu je sve dozvoljeno i da može da obilježava šta god hoće i kako hoće, a da pri tom sve osporavaju srpskom narodu. Svojim prisustvom bošnjački i hrvatski člana Predsjedništva BiH na ovoj manifestaciji potvrđuju da se sve više BiH pretvara u neodrživu zajednicu – smatra Slobodan Župljanin dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka.

Ako je cilj igmanskog defilea bio zastrašivanje, pokazivanje nadmoći i spremnosti da se ponovo late oružja, učinjen je kontraefekat. Podsjetili su nas na svoje fundamentalistčke ciljeve i politike i pozvali na oprez …

– Јa sam inače vrlo zadovoljan što se oni na takav način gore postrojavaju, jer time liječe komplekse iz strašnog poraza. Јedna strana misli da joj je sve dozvoljeno, da sve može, a da drugoj strani sve to osporava. Dok god to tako traje, onda će postojati uslovi za nestabilnu situaciju, koja može, zavisno od pitanja koja su na dnevnom redu da krene tokom koji bar normalni ljudi ne bi željeli – istakao je Milomir Savčić predsjednik BORS-a.

Smisao vraćanja ratnim simbolima, demobilisani pripadnici tzv. Armije BiH ne nalaze samo povodom ratnih jubileja poput Igmana, Žuči i drugih vlastitih stratišta. Ponekad ratnim zastavama iskazuju i prijetnje vlastitoj politici, ukazujući kako su obespravljeni, a potom ih stavljaju u funciju iste te politike, kao nedavno, pred sudskim kompleksom BiH, mašući ratnim zastavama traže da im se vrati dominantan uticaj nad pravosuđem.

RTRS