Advokat Goran Petronijević izjavio je da je najveća vjerovatnoća da bude odbijen zahtjev Srbije upućen Sjevernoj Makedoniji za izručenje Tomora Morine, osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji,ili da se prolongira, iako postoje svi zakonski uslovi da bude isporučen.

Petronijević je za Radio-televiziju Srbije rekao da se Sjeverna Makedonija nalazi u specifičnoj situaciji, imajući u vidu nacionalnu strukturu države i strukturu vlasti.

Prema njegovim riječima, navodi o prevođenju zahtjeva su strategijska stvar da bi se dobilo na vremenu.

Komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji, Petronijević je rekao da ništa nije drugačije nakon što je Ramuš Haradinaj bio u Hagu.

On je dodao kako vjeruje da je to unapred dogovorena igra koja nije smišljena na Kosmetu, već je došla iz Vašingtona, te da je to jedan od načina da se blokira sve što bi moglo da vodi napretku odnosa između Beograda i Prištine.

Kada je riječ o novim dokazima protiv Haradinaja, Petronijević je rekao da ima i novih i starih dokaza, ali da u vezi sa tim nije optimista, jer je taj proces dio određene igre.

On je naveo da je aktivnost tog suda usmjerena ka tome “da oni rade, ali da nište ne urade”, te pojasno da u Statutu tog suda nigdje ne piše da je riječ o sudu za zločine OVK, već se samo po vremenu važenja može zaključiti da će to pretežno biti sud za zločine koje je počinila OVK.

Zbog toga se, ističu, ne mogu isključiti pokušaji da se u taj sud na mala vrata uvedu postupci protiv lica srpske nacionalnosti.

SRNA/RTRS