Nakon prošlogodišnje bure i u srpskoj i u crnogorskoj javnosti, koju je podigla odluka podgoričkih vlasti da na obilježavanje godišnjice “Oluje” u Kninu pošalje izaslanika, sva je prilika da će se ove godine dogoditi isto.

Crna Gora je, naime, donijela odluku da će i ove godine poslati svog predstavnika, koji će sa hrvatskim vlastima “proslavljati” vojnu akciju u kojoj je svoje domove moralo da napusti više od 250.000 Srba, od kojih su neki otišli na put bez povratka, ne stigavši do Srbije.

Potvrda da će se to i desiti stigla je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, i to kao odgovor na poslaničko pitanje poslaniku Demokratskog fronta u crnogorskoj skupštini Jovanu Vučuroviću.

– U skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, diplomata iz ambasade biće i ove godine prisutan na događaju – poruka je crnogorskog MSP-a.

Vučurović: Ponižavajuće za Crnu Goru

Na informaciju o učešću crnogorskog predstavnika na obilježavanju “Oluje” reagovao je poslanik koji se i interesovao za ovu, mnogi će reći sramotnu, odluku.

 

 

– Prisustvovati skupu na kome se slave etnička čišćenja, ustaški zločini u “Oluji”, “Bljesku”, Medačkom džepu i drugim je ponižavajuće za Crnu Goru. Tamo pjeva jedan Tompson i njemu slični, slaveći ideologiju iz Drugog svjetskog rata koja je pobila milion Srba, Roma i Jevreja. Slave se i oni koji su pobili naše ljude iz nikšićko-šavničke grupe u splitskoj “Lori” na najmonstruozniji način – rekao je Vučurović.

Kako Savo Štrbac iz Dokumenataciono-informativnog centra Veritas navodi, ovo je neprimjeren potez zvaničnika Crne Gore.

– Skandalozan potez u svakom slučaju, a takođe je ovako nešto neprimjereno jer su upravo Srbija i Crna Gora činile istu državu u vrijeme rata. Hrvatska je tužila SRJ za genocid, a Crna Gora je bila dio te iste države. Čini mi se da je cilj ovakvog poteza jasan, a to je ulagivanje i dodvoravanje Hrvatskoj čiji im je glas potreban za ulazak u Evropsku uniju. Svi znamo da su Crnogorci bili žestoki ratnici u tom ratu naročito u području juga Hrvatske , a sad idu na obilježavanje “dana pojbede” – rekao je za Blic Štrbac.

Iako crnogorski zvaničnici svoju poprilično diskutabilnu odluku pravdaju činjenicom da je Crna Gora samostalna i suverena država, Štrbac smatra da to ipak sa moralne tačke gledišta nije ispravno prema Srbiji.

– Nesporno je da su oni sada suverena i samostalna država i tako i idu u Hrvatsku. Imaju pravo da rade šta hoće, a i Srbija im nista ne može zabraniti, ali ovo je pitanje više koliko je to moralno i koliko je to bratski prema Srbima sa kojima su bili zajedno u toku rata, a i poslije rata – kaže Štrbac.

Drugu godinu zaredom ista praksa

Ovo će biti druga godina zaredom da Crna Gora šalje nekoga da u njeno ime prisustvuje ovom događaju, kome se odaziva rijetko ko iz regiona, a još manje iz Evrope. To, međutim, ne smeta crnogorskim vlastima da budu na njemu, što su demonstrirali prošle godine, i još pojašnjavali da je riječ o dobrosusjedskim odnosima, i da Crna Gora ne želi da bije tuđe bitke, kao ni da proslavlja bilo čije pobjede ili poraze.

Srpskainfo