Sporazuma o formiranju Savjeta ministara, saglasne da bude ukinut OHR jer se ne može očekivati da se ide u evropske integracije, a da se zadrži OHR u kapacitetu i poziciji koju ima.

Nakon što je danas postignut sporazum SNSD-a, HDZ-a i SDA da za 30 dana bude formiran Savjet ministara, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da bi niz projekata trebalo da bude deblokirano, među kojima su najvažnije evropske integracije.

– Put ka evropskim integracijama nije upitan. Mi sa novim Savjetom ministara dobijamo novu dinamiku kojom ćemo kod zemalja članica EU u narednom vremenu obezbjeđivati saglasnost za to da za BiH bude dat status kandidata – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik je istakao da je za Republiku Srpsku ključno pitanje formiranje Savjeta ministara čime bi se “otkočile” sve procedure zaustavljenih važnih infrastrukturnih projekata koji su definisani u Vladi Republike Srpske i upućeni u proceduru.

Prema njegovim riječima, SNSD je vodio računa o tome da se očuva bazična ustavna pozicija Republike Srpske i da se očuva konstitutivnost naroda, te da će se prilikom izrade novog Izbornog zakona voditi računa o konstitutivnosti naroda i građana.

– Ustavna koncepcija i ustavni koncept govori o tome da su to konstitutivni narodi i da je ta odluka vezana i za sve druge relevantne zakone – naveo je on.

Dodik je dao podršku Sporazumu i istakao da nije bilo lako dogovarati i pregovarati.

On je izrazio očekivanje da će novi Savjet ministara ubrzano raditi na usvajanju novog socijalno-ekonomskog programa, shodno nadležnostima različitih nivoa vlasti u BiH, dodajući da se iz okvira nadležnosti tih vlasti vidi šta ko treba da čini kako bi se poboljšali uslovi za ekonomski rast i razvoj.

– Imamo dosta zastoja i neimenovanje Savjeta ministara bitno je uticalo na to da se bilježi pad domaćeg proizvoda u BiH i pad industrijske proizvodnje, ali i trend u Evropi bitno se mogao preduprijediti da smo imali izabran Savjet ministara – pojasnio je Dodik.

On je rekao da je učinjeno sve da se sačuva ustavna pozicija Republike Srpske i da izbor novog Savjeta ministara bude na bazi izborne volje koja je pokazana u Republici Srpskoj.

Dodik je dodao da očekuje da će neki iz Republike Srpske, shodno svom opozicionom djelovanju, pokušati da to interpretiraju na drugačiji način, zbog čega je i pisani tekst sporazum dostavio medijima.

– Što se tiče javnosti u BiH, dio uloženih napora isključivo smo činili na bazi potrebe da se afirmiše Ustav koji podrazumijeva činjenicu da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to se vidi u dijelu sporazuma koji govori o evropskim i drugim integracijama gdje će se primjenjivati mehanizam koordinacije koji neki u BiH pokušavaju da na neki način omalovaže ili da ga ne primjenjuju – ukazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, za čitavu BiH je važno da je ovim sporazumom stvorena prilika da se formira Savjet ministara i da se radi na evropskim integracijama i daljoj regionalnoj saradnji.

Dodik je rekao da očekuje podršku javnosti u Republici Srpskoj i na nivou BiH da što prije dođe do sprovođenja Sporazuma i to u roku od 30 dana.

– Ako ne bude implementacije to znači da je BiH u dubokoj ustavnoj krizi i da će doći u pitanje njen suverenitet, ali i da se mogu očekivati različite političke akcije na različitim nivoima u jednoj destabilizirajućoj poziciji – upozorio je on.

Dodik je poručio da će SNSD blokirati rad svih institucija, ukoliko ovaj sporazum ne bude sproveden u roku od 30 dana.

On je pozvao sve institucije u BiH koje imaju međunarodni karakter da podrže Sporazum, kao i evropske zvaničnike.

– Volio bih da na dan formiranja novog Savjeta ministara budu prisutni visoki zvaničnici EU, kako i postoje neke naznake – istakao je Dodik.

On je rekao i da je potvrđena podjela resora koja podrazumijeva da predsjedavajući Savjeta ministara bude iz SNSD-a, a to je Zoran Tegeltija, te da SNSD-u pripadaju ministarstva za komunikacije i transport, za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, te za ljudska prava i izgbjeglice na čijem će čelu biti ministar iz reda ostalih iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, HDZ-u pripada Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

SDA, odnosno bošnjačka komponenta, dobila je Ministarstvo bezbjednosti, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane.

Komentarišući činjenicu da predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić od sutra obavlja i izvršnu i zakonodavnu vlast, Dodik je ocijenio da to nije dobra praksa, ali da će, zahvaljujući današnjem Sporazumu, ova dilema biti riješena vrlo skoro.

SRNA/RTRS