Na Kozari je otvorena 13. likovna kolonija “Sreten Stojanović” koja je okupila osam slovenačkih autora.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš pozdravio je sinoć učesnike u ime Gradske uprave koja je pokrovitelj ove manifestacije i gostima iz, kako je rekao, bratske Slovenije poželio dobrodošlicu.

– Grad će biti uz vas i sada i u narednim godinama ste nam uvijek dragi gosti – poručio je Miljuš otvarajući koloniju.

Direktor prijedorskog Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetio je da je prva kolonija održana 2005. godine i naglasio da grad Prijedor prepoznaje značaj likovne umjetnosti i afirmiše ovu vrstu umjetničkog stvaralaštva.

On je podsjetio da su prvi školovani slikari u BiH Pero Popović i Todor Švrakić upravo iz Prijedora i da je ovaj grad sa najviše školovanih slikara u odnosu na broj stanovnika.

– Selektor Јanko Orač je naš višegodišnji saradnik i član žirija našeg prvog međunarodnog bijenala radova na papiru – rekao je Radonjić i najavio da će slikari svoja radove predstaviti na izložbi koja će u Muzeju Kozare biti otvorena 16. septembra i biće postavljena do 8. oktobra.

On je istakao da veliki značaj ima i činjenica da će ovogodišnju likovnu koloniju, njene učesnike i njihov stvaralački proces pratiti likovna kritičarka Milica Tošić koja ima izvanredne referenca i koja je ujedno sa ovih prostora.

Osim selektora, učesnici su Veljko Toman, Viktor Šest, Јana Dolenc, Boris Zaplatil, Јože Marinč, Sašo Vrabič i Svetlana Јakimovska-Rodić.

Selektor Јanko Orač podsjetio je da je saradnja sa Prijedorom započela učešćem Radonjića na jednoj međunarodnoj likovnoj koloniji koja se u Sloveniji održava već 15 godina i da je nastavljena Oračevim učešćem u odabiru radova za Prvo međunarodno bijenale radova na papiru koje je održano u Prijedoru 2016. godine.

On je naveo da je sa delegacijama iz Prijedora imao prilike da se upozna i u Novom Mestu gdje živi, napomenuvši da su Prijedor i Novo Mesto bratski gradovi i da sarađuju na području kulture.

– Prije tri godine sam prvi put bio na Kozari i ambijent mi je legao na srce. Svim kolegama sam dao do znanja da dolazimo u kraj sasvim drugačiji od onoga što smo navikli i gdje mi živimo – rekao je Orač.

On je dodao da kolonija nije tematski određena.

– Mislim da je najznačajnije da svaki autor radi ono što mu je najjače i najbliže, jer tako, po mom iskustvu, nastaju najbolji radovi – rekao je Orač i dodao da će autori izraziti ono što nose u sebi i reakcije na ovaj prostor.

Likovna kolonija “Sreten Stojanović” trajaće na Kozari do 10. avgusta.

Do 2016. godine ova kolonija održavana je svake godine, a od tada se smjenjuje svake druge godine sa Međunarodnim bijenalom radova na papiru koji je osnovan na inicijativu direktora prijedorskog Muzeja Kozare Zorana Radonjića.

SRNA/RTRS