U porti Sabornog hrama Svetog Јovana Vladimira u Baru, počela tradicionalna manifestacija Trg od ćirilice.

Do 10. avgusta biće organizovan veći broj predavanja, književnih večeri i promocija. Sinoć je održano predavanje o temi Nasilje nad Srbima u 20. vijeku, a govorili su prof. dr Miloš Ković i novinarka Mira Lolić Močević.

Srpski narod u 20. vijeku tri puta je stradavao na kućnom pragu, pretrpio tri genocida, što nijedan narod nije, poruka je predavanja “Nasilje nad Srbima u 20. vijeku”, održanog u okviru šestog Trga od ćirilice. Predavači su poručili da te činjenice ne smijemo da zaboravimo i da svijest o genocidu moramo da ugradimo u temelje srpskog nacionalnog identiteta.

– Potrebno je da osvijestimo činjenicu da smo pretrpjeli genocid u 20. vijeku i to ne jednom, već tri puta, i potrebno je da razumijemo da nas optužuju da smo počinili genocid kako bi prikrili i sakrili istinu. Srpski narod je pretrpio genocid u Prvom i Drugom svjetskom ratu i Otadžbinskom ratu kada je protjeran iz Krajine, Sarajeva i Kosova i Metohije – rekao je istoričar Miloš Ković.

– Civilizacijska potreba je kultura pamćenja i sve ovo što mi radimo je u stvari u toj funkciji kulture pamćenja, jer ukoliko mi to ne budemo pamtili, te žrtve koje prelaze milionsku cifru ponovo će biti ubijene. Naša djeca moraju da nauče svoju istoriju, da nam se zlo ne bi ponovilo, naravno uvijek da praštamo, ali ne smijemo da zaboravimo – rekla Mira Lolić Močević.

Tradicionalna manifestacija Trg od ćirilice, prvi put se, osim u Herceg Novom, održava i u Petnjici, Vučijem dolu, Cetinju, Baru i drugim crnogorskim gradovima. Pjesničkim susretom, u Petnjici je počela šesta kulturna manifestacija, koja je ove godine u znaku jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i života njene Zetske eparhije, Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Prosto se ćirilica i srpski jezik potiskuju i upravo je ova manifestacija naš odgovor i vapaj da se s tim prestane i da sačuvamo naše pismo i našu svetu ćirilicu kojom je napisano sve što je vrijedno pomena u istoriji našega naroda u istoriji Crne Gore – rekao je Slobodan Zeković, arhijerejski namjesnik barski i starješina Sabornog hrama Sv. Јovana Vladimira.

Ova tradicionalna manifestacija posvećena je očuvanju srpskog jezika i ćirilice. I ove godine okupiće brojne umjetnike, istoričare, filozofe, lingviste i duhovnike.

RTRS