Prijedorski Dom zdravlja jedini u Republici Srpskoj ima pristup elektronskom zdravstvenom kartonu sa medicinskim podacima u vozilu na terenu, izjavila je danas direktor iz ove ustanove Slavica Popović.
“Kad medicinski tim u sanitetskom vozilu izađe na teren da pruži medicinsku uslugu građaninu kojem je ta usluga potrebna, on istog trenutka ima uvid u svu zdravstvenu dokumentaciju koja se odnosi na tog pacijenta”, rekla je Popovićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Ona je navela da su vlastitim sredstvima nabavljena dva sanitetska vozila, te da će još dva biti nabavljena idućeg mjeseca, kao i da su sva vozila potpuno opremljena po svim standardima za pružanje usluge hitne medicinske pomoći.

“Da pružimo što bolju zdravstvenu zaštitu, mi svjesno zapošljavamo veći broj radnika u odnosu na predviđene standarde propisane od strane Ministarstva /zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske/. Imamo 27 radnika više u odnosu na standard”, navela je Popovićeva.

Ona je naglasila da je sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske ugovoreno samo osam timova hitne medicinske pomoći, a da je u prijedorskom Domu zdravlja trenutno šesnaest timova, gdje se razlika takođe finansira vlastitim sredstvima.

“Zatekla sam jednog specijalistu urgentne medicine, u toku mandata završene su još dvije ove specijalizacije, jedan ljekar je na specijalizaciji, a iduće godine planirana su još dva ljekara za tu specijalizaciju”, istakla je Popovićeva.

Govoreći o porodičnoj medicini, ona je navela da je ugovoreno 29 timova, a da ih radi 37, dok je za stomatološku zaštitu ugovoreno nešto manje od sedam timova, a radi ih 11, ističući da sve to finansira sama ustanova, ni Ministarstvo, ni Fond, ni grad.

Popovićeva je sazvala konferenciju za novinare i da bi demantovala navode iznesene u nekim medijima na račun ove ustanove.

Iz spornih medijskih napisa izdvojila je 17, prema njenim riječima, netačnih, potom za svaki od njih iznijela kontraargumente, a za neke od njih naknadno novinarima dostavila i zvanične akte kojima se potvrđuju njeni navodi, a osporavaju oni izneseni u spornim napisima nekih medija.

Načelnik pedijatrije prijedorskog Doma zdravlja primarijus doktor Divna Milić podsjetila je da je prosječna starost pedijatara u Srpskoj 55 godina, u Srbiji 56, a u Hrvatskoj 53 i da je to jedna od najranjivijih i najinsuficijentnijih specijalnosti, te da je pogrešno postavljati znak jednakosti između pedijatra sa 30 ili 40 godina iskustva i mladog ljekara bez iskustva.

Odgovarajući time na prigovore što su u ovoj ustanovi angažovani pedijatri koji su u penziji, pozvala je roditelje da se zapitaju kome bi prije odveli dijete na liječenje, dodajući da Dom zdravlja Prijedor ima 2.864 registrovana djeteta – gotovo duplo više nego druga zdravstvena ustanova koja takođe s Fondom ugovara usluge zdravstvene zaštite djece u Prijedoru.

“Na pedijatriji Doma zdravlja Prijedor prošle godine obavljena su ukupno 27.283 pregleda djece, pruženo 1.678 usluga parenteralne terapije, te 3.980 vakcina. O kvalitetu našeg rada govori broj registrovane djece, a time i povjerenje roditelja koje smo svojim radom izgradili”, rekla je Milićeva.

Objašnjavajući slučaj zbog kojeg je ustanova došla u žižu nekih medija, Milićeva je navela da svaka ustanova koja ugovori s Fondom zdravstvenog osiguranja finansiranje dobija novac za svoje registrovane pacijente, od drugih pacijenata usluge naplaćuje, a onda ih ti drugi pacijenti mogu refundirati preko Fonda.

Takođe, usluga hitne pomoći se ne naplaćuje nezavisno od toga gdje su pacijenti osigurani, a pedijatrijska zaštita je, osim na primarnom nivou, dostupna i u bolnici i to svakodnevno u toku 24 časa.