Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH koji su ovih dana potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a prihvatljiv je očigledno za cijelu javnost u BiH osim političkim mešetarima, a na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji su u ovom sporazumu vidjeli kapitulaciju najvećeg srpskog političara Milorada Dodika, piše portal “Infosrpska”.
Isti izvor navodi da su principi o formiranju vlasti na nivou BiH, za one koji se i malo razumiju, bez sumnje u potpunosti usklađeni sa odlukama Republike Srpske, kada je riječ o NATO savezu, i sa ranijom odlukom parlamenta Srpske o vojnoj neutralnosti.

U tekstu se naglašava da je srpskim jezikom govorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kada je rekao da “saradnja sa NATO nije sporna, kao što nije sporna ni Srbiji, ali članstvo nije prihvatljivo”.

“Do prije dva dana samokandidovani a nesuđeni predsjedavajući Savjeta ministara, lider SDS-a i odlazeći ministar, nakon objelodanjenog sporazuma duboko ozlojeđeni Mirko Šarović, kome su izgleda sada sve lađe i planovi potonuli, potpisivanje sporazuma nazvao je ‘kapitulacijom Milorada Dodika'”. podsjeća se u tekstu.

Portal “Infosrpska” navodi da se na prste jedne ruke mogu nabrojati oni koji su u ovom sporazumu vidjeli kapitulaciju najvećeg srpskog političara Milorada Dodika, dodajući da su to uglavnom “po neki neupućeni bloger i par plaćenih lažnih čuvara srpstva i pravoslavlja iz Beograda poput Srpskog narodnog pokreta ‘Naši’, plaćenog NATO lobiste Darka Trifunovića, BN televizije, koja je našla novi povod da i ovoga puta pokuša da ruši Dodika, i ozlojeđeni i odlazeći ministar Mirko Šarović”.

“Iza ove ozlojeđenosti krije se strah i zabrinutost pojedinih aktera, prije svega kod odlazećeg ministra Mirka Šarovića koji zna da bi formiranje vlasti na nivou BiH moglo da znači i prestanak njegove političke karijere koji je duboko ucijenjeni političar od sarajevskog političkog kruga, ali i od pojedinih faktora iz međunarodne zajednice”, navodi se u tekstu.

Portal “Infosrpska” piše da “nije nikakva tajna da se godinama od Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH i samog Mirka Šarovića tražilo da se oglasi o informacijama o njegovoj umiješanosti u ubistvo generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva ‘Jahorina’ Riste Jugovića 2002. godine na Palama”.

U tekstu se podsjeća da je o tome govorio i Milorad Dodik 27. novembra 2013. godine, gostujući na Televiziji OSM na Palama.