Kažu da je Elmir Pilav, direktor takmičenja FS BiH jedan od “najjačih” i “najmoćnijih” likova u sarajevskom Savezu kojeg čine i delegati iz FSRS.
Ponašanjem i postupcima, potezima povučenim protiv klubova iz Republike Srpske, ali i najuspješnijih pojedinaca iz srpskog entiteta bio je jedan od najomraženijih “funkcionera”, još od 2011. godine kada je kao obični prevodilac prisustvovao na konferencijama za novinare kada je uveden jedan predsjednik umjesto Tročlanog Predsjedništva.
Onda je E. Pilav astronomski avanzovao, odjednom postao “Bog i batina”, glavni čovjek za komunikaciju sa UEFA i FIFA, poslao je bezbroj dopisa u Nion i Cirih da omalovaži Republiku Srpsku. Preko njega je sve išlo, rušio je i generalnog sekretara Jasmina Bakovića kojem nisu dozvoljavali da obavlja svoj posao jer je sve radio po “pe-esu”. Na sličan način je nastradao i sudija Emir Alečković, uz Rusmira Mrkovića jedan od najboljih sarajevskih fudbalskih sudija u poslijeratnoj istoriji. Ipak, sve te pozicije su čuvane za “čovjeka sa mnogo funkcija”.
Međutim, prije izbora 2016. godine predsjedniku FSRS Mili K. nije smetalo sve što je nekadašnji prevodilac radio, niti što je gomilao funkcije, on je “lovio” predsjednika FS BiH Dinu Begića, za “neku” pronevjeru na Aerodromu Sarajevo, pa su dva predsjednika odjednom postali kompanjoni, Begić je postao “bezgrešan”, a E. Pilav postao omiljen lik u FSRS po izboru Mile K.
Onda se pojavila Tanja Račić, Banjalučanka sa FIFA znakom, napisala otvoreno pismo i javnosti i funkcionerima FS BiH, podnijela i krivičnu prijavu protiv E. Pilava i… degradirana! Pod nekim čudnim okolnostima “dosije” E. Pilava je “opran” kao i Dine B. I “kiseli” se u fiokama Tužilaštva BiH. Sprega je postala sve jača, a “normalizovani” FS BiH je ponovo postao leglo korupcije, kriminala, manipulacija, namještaljki… i čega sve nije. O tome je javno govorila Tanja Račić, ali…
Svi su je čuli, niko nije reagovao.
Tako je, uz funkciju prevodioca, direktora takmičenja, sudije, UEFA kontrolora, samonametnutog gen-seka, sekretara reprezentacije i ko zna čega sve još E. Pilav dobio podršku Mile K. i FSRS. Da nastavi da “muti” i nipodaštava Republiku Srpsku, njen fudbal i Savez!
Šta će se dogoditi kada neko jednog dana otvori fioke Tužilaštva BiH i ukloni paučinu sa fascikala davno protokolisanih predmeta, pogotovo onih sa Aerodroma Sarajevo i kancelarije E. Pilava?
Nijedan advokat to ne bi mogao da odbrani. Osim đavoljeg… Znaju vrlo dobro to oni koji se bave ovim poslom, znaju to i E. Pilav koji je od omraženog nametnutog Mili K. postao omiljen saradnik…

SportDC