Ni danas se ne smiruju reakcije na potpisani sporazum o saradnji lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA-a u formiranju vlasti na nivou BiH. SDS ovaj sporazum naziva kapitulacijom SNSD-a i korakom ka priključivanjem NATO savezu, a SNSD ponavlja – nismo za integracije ali jesmo za saradnju sa NATO-om.

Stručnjaci za međunarodno pravo ističu da je iz sporazuma jasno da se nastavlja saradnja na isti način kako to radi Srbija i da nema povrede rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Primarni cilj je jaka Republika Srpska u okvirima Dejtonskog sporazuma i Ustava, adekvatna zastupljenost i zaštita interesa Srpske na zajedničkom nivou, poručuje Staša Košarac predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

Komenarišući navode predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti “kapitulacija”, Košarac podsjeća da je Savjet ministara BiH, čiji je Šarović zamjenik predsjedavajućeg, u programu rada za 2019. godinu, jasno naveo da će NATO integracije biti primaran cilj. SNDS neće napraviti ni jedan milimetar ispred Srbije kada je riječ o saradnji sa Sjevernoantlandskom alijansom, jasan je Košarac.

– Tako se kreira politički put Republike Srpske i štite njeni politički interesi, a ne kao što je to učinio Šarović glasajući za Program rada Savjeta ministara ili Mladen Ivanić koji je, odlazeći iz Predsjedništva BiH, glasao za Strategiju o spoljnoj politici u kojoj je, takođe, navedeno da su NATO integracije ključan spoljnopolitčki cilj BiH – rekao je Košarac.

Iako nedavno potpisani sporazum potpuno artikuliše Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak apeluje na članove Predsjedništva i na potpisnike Sporazuma, da saopšte da li će BiH aktivirati MAP u skladu sa Odlukom Predsjedništva iz 2009. godine.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić kaže da je potpisani sporazum potvrda nedosljedne politike Milorada Dodika.

– Iz ugla gledanja SDS-a, Milorad Dodik sve po starom neću neću, pa hoću. Vrlo je istrajan da ostvari svoj san o NATO-u. Sada se vidi koje izdajnik – smatra Miladin Stanić šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Asocijacija stvaralaca Republike Srpske pozvala je sve lidere političkih stranaka iz Srpske da se suzdrže od neproduktivne retorike i da jedinstveno nastupe u zajedničkim bh organima. Za dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci izjave opozicije nisu iznenađujuće, ne isključuje proteste.

– Milorad Dodik biće izložen napadima opozicije, koji su već počeli sa poznatim vokabularom, a neće biti pošteđeni ni protesta koje će oni inicirati u Banjaluci s ciljem da se njemu i njegovoj stranci umanji rejting do mjere kada će tražiti da se sledeće godine s lokalnim održe i opšti izbori – navodi Predrag Ćeranić dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Stučnjaci za međunarodne odnose ne vide ništa sporno u saradnji, navodeći primjer Ruske Fedearcije.

– Saradnju imaju i ostale države recimo kroz program o partnerstvu za mir iima Ruska Federacija tako da je saradnja vrlo podrazumjevajuća stvar ali je vrlo jasno navedeno da nema prejudiciranja članstva nema samog MAP-a. Ono što je naručito važno da će se usklađivati stavovi i interesi s svim nivoima vlasti što znači da rezolucija o vojnoj neutralnosti ostaje važeća – istakao je Željko Budimir, Fakultet političkih nauka Banjaluka.

Stručnjaci smatraju da je sporazumom napravljen korak naprijed iako je on uslovljen evropskim integracijama. Prvi put su lideri SNSD-a HDZ-a i SDA-a bili jednistveni u stavu da se postepeno trebaju stvoriti uslovi da bh institucije preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH.

RTRS