Iako su greške Sarajlije Irfana Peljte i pogotovo pomoćnika Senada Ibrišimbegovića iz Travnika na susretu Tuzla siti – Borac (2:1) bile očigledne nisu prikazane u specijalnoj emisiji na BHT1 televiziji posvećenoj trećem kolu Premijer lige BiH.

Dva internacionalca su u najmanje pet navrata oštetili gostujući tim, zaustavili su Srđana Vujakliju u izglednoj šansi za postizanje gola iako nije bio u ofsajdu, a posle dva ofsajda u kojima su bili domaćini izrodili su se slobodan udarac i korner iz kojih su Tuzlaci, tačnije napadač Vojo Ubiparip, postizali golove. Međutim, o tim spornim detaljima sa Tušnja nije bilo ni reči, niti je bilo šta prikazano sa susreta iz Tuzle osim “golog” i nepotpunog izveštaja.

Bolji poznavaoci prilika u Fudbalskom savezu BiH, ali i BHT1 televiziji ističu da je glavni urednik spornih detalja direktor takmičenja Elmir Pilav, inače venčani kum Senada Ibrišimbegovića i da je upravo ovaj nekadašnji kompromitovani sudija, a danas funkcioner “cenzurisao” ono što je cela javnost u BiH mogla da pročita i vidi. Očigledno da ima “debelu” zaleđinu u Savezu.

Na taj način, nepotizmom, i kumovskim vezama Elmir Pilav je, po rečima dobro upućenih, od bruke sačuvao Senada Ibrišimbegovića koji je, ipak, od Komisije za sudije i suđenje FS BiH dobio lošu ocenu – 7,9, ali će i dalje obavljati ulogu pomoćnika na susretima jesenjeg dela sezone. Zanimljivo je da se svih pet spornih detalja sa susreta iz Tuzle dogodilo na strani internacionalca iz Travnika, što ne može da bude nikakva slučajnost!

Pilav je uskratio mogućnost članu komisije za sudije i suđenje u Fudbalskom savezu BiH Draganu Banjcu da prokomentariše detalje sa meča Tuzla siti – Borac jer pored pomenute tri situacije Borac je, po mnogima, oštećen za slobodan udarac na osamnaest metara, ali i jedanaesterac.

Na taj način Elmir Pilav je nastavio da šikanira šampiona Republike Srpske koji je pre dva leta na brutalan način izbačen iz Premijer lige BiH zbog licence, što je bio presedan svih presedana, a sada postavlja Banjalučane u klub drugog reda, jer su za njega i čelnike Saveza, očigledno, na prvom mestu sarajevski večiti rivali Sarajevo i Željezničar, pa i mostarski Zrinjski.

Pilav je poznat po nacionalizmu kada je “brojao krvna zrnca” igračima Širokog Brijega, ali i po zataškanom “slučaju Tanja Račić”, jer se ovaj predmet, sa nezgodnim optužbama, “krčka” u ladicama Tužilaštva BiH. Otvorenim pismom ženski sudija sa FIFA znakom iz Banjaluke je uzburkao javnost optužuujući Pilava i Salema Prolića, ali se samo tresla gora, ni miš se rodio nije…

Sportski žurnal