Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će, ako bude političke volje, za 30 dana biti formiran novi saziv Savjeta ministara, te upozorio da će u suprotnom BiH ući u duboku krizu.

– Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u parlament, postoji parlamentarna većina. U parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD, HDZ i SDA stalo da se nastavi evropski put, a za to nam treba da se formira Savjet ministara – istakao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD.

Dodik je za Nezavisne novine rekao da se nepotrebno dugo čekalo na dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, ističući da SNSD nije nikoga uslovljavao, niti bilo šta problematizovao.

– Smatrali smo da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja i da je priča koja je nametnuta od političkog Sarajeva vještačka, jer su imali kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka. Atmosfera među njima početkom ove godine bila je konfuzna i nije se znalo ko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na nivou BiH – naveo je Dodik.

On je podsjetio da je prvo formiran Predstavnički dom BiH, kada su počele blokade.

– Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalkuliše, blokirali rad Predstavničkog doma, a i jasan stav EU je pokazao da neki ne mogu nastaviti sa blokadama i da treba što prije formirati vlast na nivou institucija BiH. Evropski zvaničnici su podržali ovaj sporazum – kaže Dodik.

Komentarišući optužbe opozicije u Srpskoj da su kapitulirali, Dodik je rekao da postoji odluka Narodne skupštine Republike Srpske o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, a da su ti iz opozicije sjedili i još sjede u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i da su dozvolili da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije spoljne politike, koja uključuje NATO.

– Kada je riječ o sporazumu, a kada govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali u ovakvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi – dodao je Dodik.

Na pitanje da li je tačna priča koja se pojavila u javnosti da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, “kao što stoji u planu koji je već sačinjen”, Dodik je rekao da o tome nije ništa dogovarano, da treba sporazum i principe koji su potpisani pročitati onako kako piše.

– Vuk Karadžić je rekao: `Čitaj kao što je napisano` – dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da će se, nakon konstituisanja vlasti na nivou BiH, odnosno formiranja Savjeta ministara, intenzivirati evropski put BiH, za koji postoji konsenzus svih u BiH.

Na pitanje da li je SNSD sa koalicionim partnerima odlučio ko će preuzeti dužnosti u Savjetu ministara, Dodik je rekao da je ime kandidata za predsjedavajućeg odavno poznato /Zoran Tegeltija/.

– Sada slijedi procedura, pa ćemo vidjeti. Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovo razgovarati o učešću u strukturama na nivou BiH – naveo je Dodik.

SRNA/Srpskainfo