Hrvatski novinar i kolumnista Tomislav Klauški se osvrnuo na nedavnu proslavu akcije “Oluja” kada su Kninom HOS-ovci (pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga) uzvikivali ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Kolumnu prenosimo u celosti:

“Kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković o HOS-ovcima u Kninu: “Nije uvek stvar crno-bela kako se želi prezentovati”.

Znači, crnokošuljaši i radikalni desničari s visoko podignutom desnicom i ustaškim povikom “Za dom spremni” na ulicama Knina za Dan pobede i domovinske zahvalnosti, pred spomenikom poginulima u Domovinskom ratu, za hrvatsku policiju i za vladajuću politiku nisu dovoljno crni.

Pa ih se stoga treba učiniti “belim”.

Policija je to uspela da uradi. Odbila je da prijavi Marka Skeju i njegove HOS-ovce koji su po Kninu uzvikivali “Za dom spremni”, pod obrazloženjem da su to činili “pored spomenika, iz pijeteta prema žrtvama i kroz odavanje počasti”.

Skejo
SKEJO FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN

Odbila je da prijavi i Marka Perkovića Tompsona koji je na Rivi, zajedno sa svojom publikom, skandirao “Za dom spremni”.

I Plenkovićeva Vlada to je uspela da uradi. Bošnjaković ustašku ikonografiju naziva legalnom u grbu HOS-a i naglašava da se ona “ne može osuditi ni procesuirati ako je u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a”.

Tompson
TOMPSON FOTO: BETA/MIROSLAV LELAS

Ustaška komemoracija

“To nije”, kaže ministar pravosuđa, “bilo na nekakvom javnom prostoru gde se poziva na mržnju i nasilje, nego se to treba podvesti pod komemoraciju”.

Komemorisanje ustaštva na javnom mestu, pod pokroviteljstvom policije i politike.

I tako, ne samo da je ustaštvo dozvoljeno ako ste HOS-ovac, već je ono postalo legitimni deo baštine Domovinskog rata.

FOTO: BETA/HINA/EV

Nije sve to od juče, ali ministar i policija potvrdili su nakon kninskih manifestacija da se ona Plenkovićeva poruka o “dvostrukim konotacijama” u vezi ustaških pozdrava i obeležja odomaćila u praksi.

Policija i ministar pravosuđa preuzeli su ulogu sudova.

Toleriše ustaše

A premijer koji je sve to zakuvao još od Jasenovca danas pitijski poručuje:

FOTO: EPA

“Kada policija smatra da je došlo do prekršaja, mora reagovati”. Ali kada ne smatra, kao što nije smatrala šibensko-kninska policija, onda valjda ne mora.

Zakoni postoje, ali nisu isti za sve. Odluke sudova, pa i Ustavnog suda, postoje, ali ne primenjuju se na sve. Policija procenjuje koga da prijavi, kao i ima li to uopšte smisla. Politika konstantno traži izgovore za neprocesuiranje. Osuđuje ustaštvo, ali toleriše ustaše.

Situacija zaista, kako reče Bošnjaković, nije crno-bela. Više je crna, nego bela.

‘Kršenje pravnog poretka’

Lora Vidović, javni pravobranilac, danima upozorava na “de facto legalizaciju ustaške simbolike i pokreta”, poručujući kako je neprocesuiranje HOS-ovaca u Kninu “kršenje pravnog poretka”.

To su teške reči. Ali koje prolaze bez odjeka.

U Kninu je, dakle, kao i na splitskoj Rivi, prošlog vikenda bio ustaški dernek pod pokroviteljstvom Vlade, HDZ-a i policije. Dok se predsednica države u Izraelu zaklinje u antifašizam, dotle Hrvatskom marširaju crnokošuljaši promovišući ustašku ideologiju.

I nikome ne pada na pamet da promeni zakon i izbriše ustašku ikonografiju iz HOS-ovih oznaka i s njihovih spomenika.

Pa neka neko još kaže da je bolje bez Tomislava Karamarka. “Kakav zakon, pa to su ustaše”.

Kurir.rs/24sata.hr