U Prijedoru je sinoć otvorena manifestacija “ŠA Ulica” koja je uvod u ovogodišnji, drugi po redu “ŠA Fest”, posvećen rano preminulom prijedorskom muzičaru i akademskom slikaru Daliboru Popoviću Mikši.

Na trgu kod Patrije svoju poznatu stendap komediju “Đurologija” izveo je glumac Branko Đurić Đuro, a prethodno su svoje umijeće pokazali polaznici škole glume Deana Batoza.

Osim na teatar pozornici kod Patrije, sadržaji ŠA Ulice obje večeri održavaju se i na muzičkoj pozornici na Malom trgu gdje su sinoć svirali banjalučki i prijedorski bendovi, “Kombajn Kvartet” i “Ketpul”.

Ispred Galerije “Sreten Stojanović” ljubitelji likovne umjetnosti mogu da pogledaju izložbu likovnih radova nastalih u ŠA koloniji koja je u Prijedoru počela u petak.

“Ideja je bila da se za prvu likovnu koloniju okupe ljudi sa Mikšine klase. Prikupili smo više od 20 djela koja ostaju u fundusu Dalibor Popović Mikša. Različite likovne poetike izložene su na šetalištu i sva ova priča i sav ovaj koncept podiže nivo kulturne svijesti i postavlja kulturu na pravo mjesto odnosno kao prethodnicu industrije”, rekao je jedan od učesnika kolonije Miroslav Stakić.

Pred Galerijom je bio i vajar Bojan Mikulić koji završava svoje vajarsko djelo pokazujući prolaznicima kako izgleda vajanje uživo. Sa tehnikom linoreza posjetioce je upoznao Dragan Inđić, a mališani su se mogli okušati u svojim prvim akvarelima i vajanju u radionici centra znanja Obrazovalište.

Nakon ŠA Ulice, slijede dvije festivalske večeri u LJetnoj bašti. U petak, 9. avgusta, svirke počinju u 21.00 čas, a nastupaju Ajri FM, Štutgart Onlajn, Partibrejkers, LET 3 i Smouk Mardeljano. U subotu, 10. avgusta, svirke počinju u 20.30časova, a nastupaju Sajana, Mort, Zoster, TBF, Vojko V i Mikri Maus i Bvana. Za after parti prvo veče se brine di džej Inis, a drugodi džej Fet V.

Ulaznice za ŠA Fest mogu se nabaviti u Prijedoru u kafićima “Tamaris”, “Preduzeće” i “Ke pasa” i u toku ŠA Ulice na muzičkoj pozornici na Malom trgu; u Banjaluci na Trgu Krajine i u Novom Gradu u kafeteriji “Šećer”.

U LJetnu baštu publika može ući isključivo sa ŠA ulaznicom, odštampanim PDF-om ulaznice kupljene onlajn ili elektronskom verzijom ulaznice, a fotografije ulaznica u bilo kojem obliku neće se moći verifikovati.

Piće se na ŠA Ulici i na ŠA Festu kupuje festivalskim karticama za beskontaktno plaćanje na koje svako polaže novca koliko želi, čuva ih do kraja festivala, dopunjava po potrebi, a na kraju podiže nepotrošeni novac i depozit od 2 KM koliko je položeno prilikom izdavanja kartice.

ŠA Fest održava se u okviru Prijedorskog ljeta kulture 2019. uz podršku grada Prijedor i Turističke organizacije grada Prijedora, a partneri i prijatelji festivala su Jelen pivo, Sensejšn, Adiko banka, Željeznice Republike Srpske, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, “Austronet” i “Arselor Mitala Prijedor”.

ŠA Fest osnovan je prošle godine u znak sjećanja na Prijedorčanina Dalibora Popovića Mikšu, frontmena grupe Tatu /Tattoo/, koji je preminuo u 37. godini.

prijedorgrad.org