SNSD je u principima za formiranje vlasti na nivou BiH ostvario pobjedu za Republiku Srpsku, dok se SDS i PDP trenutno takmiče ko će biti veći licemijer, ocijenio je u izjavi Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je naveo da je SNSD u tim principima uspio da dobije sve ono za šta se zalagao kao za svoje i principe Republike Srpske i time ostvario pobjedu za Srpsku, te istakao da se posljednjih dana vidi da SDS i PDP nisu dorasli istorijskom trenutku i da se trenutno takmiče samo u tome ko će biti veći licemjer.

Kovačević je zapitao kako drugačije protumačiti to da SDS i PDP navodno brinu o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti za koju nisu glasali u Narodnoj skupštini Republike Srpske i o NATO-u, a glasali su za svaki dokument, strategiju i zakon koji je predviđao ulazak BiH u taj voni savez.

– Kako protumačiti da SDS i PDP sada brinu i o Akcionom planu za članstvo u NATO /MAP/ i Godišnjem nacionalnom planu /ANP/, a do prije samo nekoliko mjeseci su usvajali strategije u kojima je pisalo da je MAP dio konsenzusa i izrađivali ANP za koji su nama tvrdili da je samo tehničko pitanje? – pita Kovačević.

Prema Kovačevićevim riječima, SDS i PDP optužuju SNSD za navodnu koaliciju sa SDA, dok oni bez ikakavog demokratskog legitimiteta sjede sa SDA u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

– Mi smo ostali odani Rezoluciji o vojnoj nautralnosti za koju smo glasali u Narodnoj skupštini Republike Srpske kada je opozicija bježala iz sale i nije smjela da je podrži. Osim toga, mi smo po prvi put uspjeli dobiti potpise Bošnjaka i Hrvata za naš stav da visoki predstavnik mora da napusti BiH – naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, to je velika pobjeda Srpske.

– Da imamo odgovornu opoziciju, ona bi to i te kako podržala. Pozivam sve da se uozbiljimo i da počnemo da radimo posao koji su nam građani na izborima namijenili, a PDP-u i SDS-u su namijenili da budu opozicija. Neka ovaj put pokušaju da budu makar solidna opozicija – poručio je Kovačević.

SRNA/RTRS