Na Mrakovici je u toku Likovna kolonija “Sreten stojanović”, koja je počela proteklog vikenda, a završava se sutra. Prirodne ljepote, ali i ¡storija Kozare, osnovna su inspiracija umjetnicima.

Sašo Vrabić iz Ljubljane kaže da je prvi put na Mrakovici i ne krije oduševljenje ovom planinom, ali i druženjem na koloniji.

– Ja sam u medijskom slikarstvu, što znači da radim neke impresije iz digitalnog svijeta. Kada sam došao ovdje, inspirisala me ¡storija ovog grada – rekao je on.

Zadovoljstvo ne krije ni Janko Orač, selektor kolonije. Kako kaže, Kozara je za umjetnike neiscrpna inspiracija.

– Mi smo se zadržavali oko spomenika i više smo se bazirali na istoriju, što je možda i najhitnije – smatra Orač.

Organizatori pomenute kolonije su Grad prijedor i Muzej Kozare. Direktor muzeja, Zoran Radonjić, tvrdi da je ovogodišnji likovni saziv prevazišao sva očekivanja.

– Pogledao sam radove i vidim prisustvo različitih poetika. Tu je figuracija, eksprecija, apstraktni pristup. Mislim da je kolonija premašila očekivanja. Mislim i da učesnici nose pozitivne utiske iz Prijedora – dodao je Radonjić.

Likovna kolonija “Sreten Stojanović” jedna je od manifestacija koja se održava u okviru “Prijedorskog ljeta kulture”. Radovi nastali na njoj biće izloženi u Muzeju Kozare 16. septembra.

Kozarski