Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević osudio je najavu Hrvatske da na Svjetskoj izložbi /EKSPO/ u Dubaiju naredne godine predstavi velikog srpskog naučnika Nikolu Teslu kao jednu od najistaknutijih ličnosti te zemlje, što smatra svojatanjem tuđe istorije i “kićenjem tuđim perjem”.

– Ukoliko su organizatori htjeli pred svjetskom javnošću da ispadnu tragikomični, onda su, bez sumnje, u takvom pokušaju uspjeli – rekao je Vukosavljević.

Prema njegovim riječima, prosto je nevjerovatno da po ko zna koji put iz Hrvatske dolaze pokušaji da se veliki srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla predstavi kao Hrvat.

On je podsjetio da je Tesla rođen u austrijskoj carevini, odnosno u Vojnoj krajini, koja je bila isključivo naseljena Srbima, da je njegov otac bio pravoslavni sveštenik, a on sam bezbroj puta potvrđivao svoje srpsko porijeklo.

– Ponovljeni pokušaj falsifikata, prema tome, predstavlja žalostan model ponašanja i mi nemamo ništa drugo da kažemo nego da ponovimo svoju osudu takvog modela kićenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije – zaključio je Vukosavljević.

Večernje novosti navodi da se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, u kojem se čuva sva njegova lična zaostavština, među mnogobrojnim zapisima, čuva i onaj da je prilikom jedine posjete Beogradu 1892. godine slavni pronalazač poručio srpskom narodu da je “bio i da vazda ostaje samo Srbin i ništa više”.

EKSPO je manifestacija koja se održava od sredine 19. vijeka, a očekuje se da će narednu u Dubaiju, kada će se predstaviti rekordne 192 države, posjetiti više od 25 miliona ljudi.

Ante Vrban, arhitekta koji je osmislio hrvatski štand, rekao je za zagrebački štampu da će posjetioci, pored ostalog moći da uživaju u “sobi čula”, gdje će na bespilotnoj elektrifikovanoj platformi moći da “osjete” Hrvatsku.

– Јedan dio paviljona biće posvećen velikim hrvatskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Mate Rimca – naveo je on.

SRNA/RTRS