Manifestacijom “Dragotinjske večeri”, koje su održane po 37. put u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora, obilježeno je 16 godina postojanja jedine kneževine na Balkanu, a za kneza je imenovan dosadašnji Čedomir Vila.

Knez je sinoć, prema tradiciji, prošetao sa svojom gardom, pozdravio okupljene mještane i poželio im prijatan boravak na ovoj svečanosti.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš istakao je da Gradska uprava podržava ovaj kulturni događaj i da će to činiti i ubuduće.

Predsjednik Sovjeta kneževine Olivera Brdar istakla je da organizatori ne odustaju od ove narodne svetkovine zato što je to tradicija koju ne napuštaju ni mještani ni gosti kneževine.

U programu su učestovovale i ojkačke grupe iz Kostajnice, Svodne, banjalučke Bistrice i sa područja grada Prijedora.

Gradskoj Boračkoj organizaciji uručena je Dragotinjska povelja za poseban doprinos u očuvanju tradicije ove manifestacije, dok je počasnim građaninom Kneževine proglašen direktor Informativno-poslovnog centra “Kozarski vjesnik” Zoran Sovilj.

Ovogodišnji besjednik Milenko Radivojac, bivši direktor Muzeja, rekao je da je našao podatak da je još 1604. godine Dragotinja imala svoga kneza. “Prema tome, ovaj knez nije izmišljen nego je stvarno postojao u prošlosti”, istakao je Radivojac.

Kneževina ima vlastiti ustav sa oko tridesetak članova, grb, himnu, pasoš, a kneza čuva počasna garda.

Manifestacija “Dragotinjske večeri” je dio Kulturnog ljeta u Prijedoru.

SRNA/RTRS