U Republici Srpskoj i Federaciji BiH u ponedjeljak se očekuje veoma toplo i sparno vrijeme sa vrućinama i temperaturom vazduha i do 40 stepeni Celzijusovih.

Meteoalarm, evropski sistem upozorenja od vremenskih nepogoda, izdao je najviše, crveno upozorenje za skoro čitavu Hrvatsku, zbog visokih temperatura do 40 stepeni Celzijusovih, kao i za područje BiH oko Mostara, gdje će temperature takođe biti oko 40 stepeni.

Ujutru će u Srpskoj biti vedro i sunčano, a tokom dana sunčano i veoma toplo, uz slab vjetar, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Јutarnja temperatura biće od 18 do 24, na jugu do 27, a najviša dnevna od 31 do 38, na jugu i sjeveru lokalno oko 40 stepeni Celzijusovih.

Federalni HMZ proglasio je narandžasti meteoalarm za cijelu BiH zbog toplotnog talasa, a u većini krajeva očekuju se i tropske noći sa minimalnom temperaturom 20 i više stepeni.

Ekstremno visoke temperature mogu uzrokovati rizik od infarkta. Zbog toga se preporučuje veći unos vode u organizam, izbjegavanje alkohola i gaziranih sokova, a preporučuje što više voća i povrća.

Za osobe sa povišenim krvnim pritiskom preporučuje se boravak u zatvorenom u najtoplijem dijelu dana, a za aktivnosti se preporučuje period do devet ili poslije 18 časova.

Meteorolozi za utorak, 13. avgust, najavljuju da će biti sunčano i veoma toplo, ponegdje i vruće, a tokom noći mogući su lokalni rjeđi pljuskovi sa grmljavinom. Najviša dnevna temperatura vazduha od 27 do 34, na jugu oko 38 stepeni.

I Srbiji će u ponedjeljak biti sunčano i nekoliko stepeni toplije nego u nedjelju, najavili su iz RHMZ Srbije. Јutarnja temperatura 24 stepena, najviša dnevna 38 stepeni. Veoma toplo vrijeme zadržaće se do srijede, kada stiže osvježenje.

RTRS