Preduzeće “Elektroinženjering” Banjaluka, vlasnik imovine bivšeg “Energoinvesta” u Istočnom Sarajevu, saopštilo je da požar nije podmetnut već da je riječ o nesretnom slučaju, te najavilo krivične postupke protiv Mirka Šarovića i drugih lica koja su saopštavanjem neistinitih podataka ugrozila poslovne interese i narušila njihov ugled.

Iz “Elektroinženjeringa” navode da je do požara došlo nesrećnim slučajem, za koji je odgovorno društvo “Tola Kompani” iz Zenice, koje je prihvatilo odgovornost i isplatiće svu nastalu štetu Društvu.

“Demanujemo sve navode koji su jednom nesrećnom slučaju /koji se može desiti svakom poslovnom subjektu/ dali drugačiju konotaciju, grubo obmanuli javnost u pogledu vlasništva nad imovinom i narušili poslovni ugled društva”, naveo je direktor “Elektroinženjeringa” Banjaluka Milan Keserović.

On je istakao da je u slučaju “Energoinvesta” riječ o privatnoj, a ne državnoj imovini.

Iz “Elektroinženjeringa” napominju da je od januara u toku čišćenje prostora u skladu sa ugovornim odnosom koje je ovo društvo ima sa preduzećem “Tola kompani”, te da su s ciljem da kompleks bude pretvoren u poslovnu zonu sve hale ispražnjene i uklonjeni svi materijali koji će biti nepotrebni za novu namjenu.

“Društvo demantuje sve navode da su prilikom požara gorjele bilo kakve otrovne materije koje mogu biti štetne po zdravlje”, navedeno je iz “Elektroinženjeringa”.

Iz ovog društva objašnjavaju da su izgorjeli samo materijali koji su uobičajni u izgradnji hala i krovova, čije gorenje ne može štetno uticati na zdravlje stanovništva.

Prema navodima Društva, budući da ništa, osim građevinskih materijala ugrađenih u krov i zidove nije izgorjelo, vidi se zlonamjerna tvrdnja da je požar namjerno uzrokovan kako bi se “prikrile” navodne nezakonite aktivnosti.

“U tom smislu se može postaviti pitanje šta se može sakriti ukoliko nije izgorio niti jedan dokument, a izgorjeli su isključivo krov i zidovi koji su se vidjeli i koji su ucrtani prostorno-planskoj i građevinskoj dokumentaciji”, navedeno je u saopštenju.

Iz Društva zbog toga najavljuju da će pokrenuti parnične postupke za naknadu štete i inicirati krivične postupke protiv Mirka Šarovića i drugih lica koja su pisanjem i saopštavanjem neistinitih podataka ugrozila poslovne interese i narušila ugled Društva, a u javnosti stvorili pogrešnu sliku da se radi o državnoj imovini, te da je došlo do zapaljenja materija koje su opasne po zdravlje.

Povodom različitih ocjena i interpretacija događaja u vezi sa ovom požarom, koji je buknuo juče ujutro, “Elektroinženjering” je saopštio da se ne može govoriti o bilo kakvoj državnoj imovini i nezakontim postupanjem, jer je u pitanju imovina koja je u cjelosti u vlasništvu Milana Keserovića i Tatjane Korobovske, a Društvo je kupilo 2013. godine i za nju isplatilo značajna sredstva.

“Predstavljanje privatne imovine jednog pravnog lica kao imovine države, koju država treba da `štiti` i posmatra kao svoju /samo zbog činjenice da je nekada bila u njenom vlasništvu/, nanosi štetu poslovanju Društva i istovremeno predstavlja grubo dovođenje u zabludu javnosti. Ovakvo postupanje predstavlja direktno kršenje prava na imovinu, suprotno domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama”, istakli su iz “Elektroinženjeringa”.

Iz ovog preduzeća naglašavaju da u poslovanju Društva nema nikakvih nezakonitih aktivnosti i da je njihova odluka na koji način će korisiti imovinu u skladu sa zakonom i poslovnim interesima.

Društvo napominju da su poslije kupovine imovine bivšeg “Energoinvesta” u Istočnom Sarajevu pokušali nastaviti proizvodni proces djelatnošću koja je u uskoj vezi sa poslovanjem privrednih subjekata koji su ranije proizvodili opremu u okviru istog poslovnog kompleksa.

I pored ulaganja od skoro 13.000.000 KM, usljed tržišnih okolnosti, razvoja industrije u globalnim okvirima i činjenici da je protekom perioda od 30 godina proizvodni proces primjenom starih tehnologija i mašina postao neefikasan, Društvo navodi kako nije uspjelo da se nosi sa daleko većim i jačim konkurentima te je proizvodnja obustavljena.

Društvo je istaklo da će ovaj kompleks u narednom periodu biti poslovna zona i da je odlučilo da zaključi ugovore sa većim brojem investitora, a do sada su ugovori o zakupu zaključeni sa pet poslovnih subjekata, koji će od 1. septembra biti uvedeni u posjed.

Prema navodima iz saopštenja “Elektroinženjeringa”, to će doprinijeti zapošljavanju građana Istočnog Sarajeva i stvoriti uslove za veće investicije.

Srpska demokratska stranka /SDS/ izrazila je danas sumnju da je požar u krugu bivše fabrike “Energoinvest” u Istočnom Sarajevu podmetnut da bi se, kako tvrdi, prikrili tragovi “ogromnog kriminala”.

Iz SDS su naveli da je u požaru izgorjela najveća hala, te upitali “kako je moguće da požar izbije u praznoj hali iz koje su ukradene mašine u vlasništvu Vlade Republike Srpske.

SRNA/ATV