Gradonačelnik Prijedora Milneko Đaković izjavio je da su mediji pod nečijim uticajem i da u gradu Prijedoru “napadaju” direktore ustanova koje će nova skupštinska većina smijeniti u narednom periodu.

– Svjedoci smo da u posljednje vrijeme mnoge medijske kuće, vjerovatno, pod nečijim uticajem nastoje u gradu Prijedoru dodatno definisati neke stvari koje nisu u skladu sa realnim stanjem, na neki način nastoje ocrniti preduzeća i direktore, a evo vidjećemo kroz vrijeme, moje mišljenje je da se to dešava tamo gdje neke stranke koje su u većini u ovom gradu namjeravaju da smjenjuju pojedine direktore u preduzećima i uglavnom se dešava tad napad medija na te direktore i te ustanove i kuće u gradu Prijedoru – tvrdi Đaković.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je ovo rekao tokom posjete preduzeću “Komunalne usluge” iz Prijedora gdje je komentarisao i tekstove o vodi koja curi iz kamiona koji prevoze otpad, a koji su objavljeni na portalu Srpskainfo.

– To je neprincipijelno djelovanje medija i neprincipijelno rješavanje problema na taj način. To bi se u ratnom žargonu reklo prvo ima baražna vatra, pa priprema, pa napad, tako da se i to dešava u medijima, neka na čast ide svima- izjavio je Đaković.

Prvi čovjek Prijedora je pozvao medije da ne pišu slobodno, odnosno da realno izvještavaju.

– Pozivam medije ako imaju savjest da o tome razmisle i da vide šta se u gradu dešava, a ne da slobodno pišu natpise koji nisu u skladu sa realnom situacijom u gradu Prijedoru- rekao je Đaković.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Međutim, rekao je i da ga je rukovodstvo “Komunalnih usluga” informisalo da je ipak curila voda iz jednog kamiona.

– Valjda je jedan dihtung na jednom od kamiona bio neispravan koji su otklonili, i dobio sam uvjeravanja da apsolutno nema više opasnosti od takvih materija  uz naglasak i mišljenje da uopšte to nisu bile materije o kakvim se pisalo u medijima – izjavio je on.

Dodao je da to “nisu materije o kakvima se pisalo u medijima” te naveo da je na curenje vode iz kamiona uticala i prijedorska dijaspora.

– Naglasak je bio da posljednja dva mjeseca su bile izuzetno velike količine otpada jer u to vrijeme dolazi gradska dijaspora iz inostranstva i tada je ogromna količina materijala koji se ubacuje u smeće, a tu u tom segmentu se nalaze i kore od bostana i slični materijali koje cijeđenjem pod pritiskom mogu ispuštati – izjavio je on.

Nakon što je dao izjavu novinarima, Đaković je pored mikrofona izjavio da će mediji možda pisati da iz kamiona curi radioaktivni otpad.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Razlog posjete Đakovića ovom komunalnom preduzeću je taj što su iz Danske dobili dva polovna kamiona za odvoz otpada. On je naveo da su “Komunalnom preduzeću” ove godine uskraćne novčana sredstva u gradskoj Skupštini.

– Grad Prijedor je grad koji se godinama trudi da sa kapacitetom sredstava koji ima radi poslove koji su neophodni za građane grada Prijedor, normalno nije na nivou zapadnoevropskih zemalja, ali je u skladu sa našim mogućnostima, a posebno je otežano kada se na gradskoj Skupštini nekom preduzeću oduzme 150.000 ili 200.000 maraka a onda se to prenese u drugo preduzeće koje plaća svoje troškove električne energije-izjavio je on.

Direktor “Komunalnih usluga” Dujo Milanko izjavio je ad se tokom posjete dijapsore količina smeća na mjesečnom nivou uveća za četiri do pet hiljada tona.

– To je ogromna količina, ako se negdje i nešto pojavi imamo dvije cisterne i odmah izađemo na lice mjesta i operemo, ali nema govora da se to ponovi- zaključio je Milanko.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dujo Milanko

Zahvalio se danskom gradu Odenza i njihovom komunalnom preduzeću na donaciji dva polovna kamiona.

– Obećali su da će do oktobra donirati 100 kontejnera od 1.100 litara jer je sistem za istresanje ovih kontejnera drugačiji u odnosu na one koje imamo u gradu. Zahvalni smo zbog ove donacije jer su kamioni dobri sa seoska područja jer su niži i uske ulice –  izjavio je Milanko.

Naveo je da sada iamju 12 kamiona, ali da je ih je dovoljno osam do devet kada su ispravni, te da su sa posljednjom donacijom “mirni” za narednih pet, šest godina.

Izvor: Srpskainfo