Srbi u četiri povratničke opštine u Federaciji BiH gdje su većina više nemaju kud – ili će se zaustaviti negativne tendencije, ili će ponovo u izbjegličku kolonu kao 1995, upozoreno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji. Posebno ukazuju na neprihvatljivost HDZ-ove najave proslave takozvanog oslobođenja Drvara, kao i izmiještanja migranata u srpsko selo Medeno Polje.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Đorđe Radanović istakao je da su Srbi na području četiri opštine Livanjskog kantona – Drvara, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca i Glamoča u situaciji da biraju između dvije opcije – ili da se bore protiv dolaska migranata, ili da se, kako kaže, isele sa tih područja.

– Mislim da treće opcije nema. To će biti kraj priče ukoliko se donese odluka o premještanju migranata i ukoliko HDZ i dalje nastavi sa maltretiranjem Srba u ovim mjestima – istakao je Radanović u emsiji Dnevnik 1 RTRS-a.

Radanović je istakao da je jutros dobio vijest da će srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržati srpski narod u Bosanskom Petrovcu ukoliko dođe do premještanja migranata iz Bihaća u ovo mjesto.

– Јa sam tu vijest shvatio tako da će Dodik biti sa srpskim narodom tamo da spriječi premještanje migranata i kada mi postavimo blokadu u prvom srpskom selu između Bihaća i Petrovca. To nam na određeni način daje pozitivnu energiju – istakao je Radanović.

Na pitanje kakav bi efekat imalo izmještanje migracionog centra iz Bihaća u Medeno polje, Radanović je naglasio da bi to bilo veoma loše jer i sami stanovnici Bihaća, koji su mislimanske vjeroispovijesti, imaju problema sa migrantima.

– Ti migranti koji su najviše porijeklom iz Avganistana, neodoljivo podsjećaju na muslimane iz Avganistana i Irana koji su za vrijeme proteklog rata bili prisutni u BiH. I sad da ih smjestite u područje sa srpskim stanovništvom! Mi nakon toga nema šanse da zadržimo Srbe na tim područjima. Niko neće smjeti svoje dijete da pusti u školu, na ulicu, a da mu neko može garantovati njegovu bezbjednost. Poruka je svima da to tako ne može – kategoričan je Radanović.

On ističe da se čitava priča oko migranata vrti oko jednog čovjeka koji je vlasnik zemljoradničke zadruge u Medenom polju, ZZ Lipa u srpskom selu kod Bihaća i vlasnik hotela “Sedra” u kojoj su smješteni migranti, a koji je, dodaje kupio još jednu lokaciju u Drvaru.

– Oni misle da smo mi glupi pa da ne možemo shvatiti da je taj čovjek povezan sa organizacijama koje finansiraju smještaj migranata. On je davno kupio te zadruge ali nikada u njima nije pokrenuo proizvodnju, već je čekao 2017. i 2018. godinu da u njih smjesti migrante. Te zadruge su napravljene da u njima budu smještene krave, a ne ljudi – ističe Radanović.

On je najavio i blokadu puteva ukoliko bude održana najvljena proslava takozvanog oslobođenja Drvara.

– Kada oni 13. septembra krenu ka Drvaru, spremni smo da pozovemo sve Srbe porijeklom iz Drvara, Petrovca, Grahova i Glamoča da formiramo blokadu na putu i fizički spriječimo ljude iz Livna, a koji veze nemaju sa Drvarom, da uđu u Drvar i da tamo nešto slave – najavio je Radanović.

RTRS