Akademik Matija Bećković izjavio je povodom najave Ministarstva kulture Crne Gore da će pokrenuti sudske postupke zbog koncerta “Za naše Kosovo i Metohiju” u Herceg Novom, da se nada da za taj skandal neće čuti Ramuš Haradinaj koji Srbima ne brani da ističu svoje zastave i pjevaju svoje pjesme.

– Uostalom, on mi nije zabranio da uđem na Kosmet, a nadam se da, ako mi Crnogorci ne daju da odem u Velje Duboko, da će me Haradinaj pustiti u Plav ili Gusinje – rekao je Bećković za Večernje novosti.

On je upitao zbog čega je one koji najavljuju krivične prijave briga šta Srbi pjevaju, kada taj jezik ne razumiju. “Sem ako nije istina da su oni svi Srbi, a `piše se` samo trideset odsto”, rekao je Bećković.

Protojerej-stavrofor Radomir Nikčević iz Herceg Novog, koji je glavni organizator manifestacije “Trg od ćirilice”, kaže da će na krivičnu prijavu koja će protiv njega biti podnesena – biti ponosan.

– Mi smo na ovom događaju izrazili ljubav prema Kosovu u želju da pomognemo – rekao je protojerej Nikčević.

On je naglasio da koncert ni na koji način nije bio uvreda za Crnu Goru i njene simbole.

– Ne daj Bože da smo uvrijedili Crnu Goru. Štaviše, mi smo afirmisali njene izvorne vrijednosti. Da li smo time možda uvrijedili vlast, o tome nismo mislili – rekao je Nikčević i poručio da vlast obrati pažnju na druge narode u Crnoj Gori i isticanje njihovih državnih simbola koji nikada nisu pripadali tradiciji Crne Gore.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić je javno upitao predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića od koga i čega, navodno, štiti Crnu Goru, a učesnicima koncerta poručio da ne strahuju zbog prijetnje “ćeranjem”.

Muzičar i učesnik koncerta Vlado Georgiev smatra da pisati i najavljivati krivične prijave organizatorima humanitarnog događaja zbog srpskih zastava znači poruku da Srbi nisu dobrodošli.

– Oputužuju Srbe za svoje poreklo i lozu. Nikada nisam čuo da se neko pobunio kada se na feštama u Boki razvija hrvatska zastava. Meni to nikada nije zasmetalo – rekao je Georgiev.

Prema njegovim riječima, ko god da je pjesmu “Tamo daleko” povezao sa mržnjom, treba prvo da propadne u zemlju od stida, a odmah zatim da potraži ozbiljnu ljekarsku pomoć.

– Јa sam rođeni Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od dva oka u mojoj glavi. Gospodo, sem da nešto radite za šta vas narod plaća, prestanite da vređate. Zaustavite se kad osjetite da će imalo mržnje izaći iz vas – poručio je Georgiev.

Humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju” održan je 12. avgusta na Kanli kuli u Herceg Novom u organizaciji Fondacije “Delije”, a povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina od Kosovske bitke.

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je krivičnu prijavu protiv organizatora humanitarnog koncerta na kojem je Vlado Georgiev pjevao pjesmu “Tamo daleko.

Prijava je podnesena zbog, kako se navodi, kršenja niza zakonskih odredaba, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i političkih i nacionalističkih poruka.

SRNA/RTRS